BiH
0

SDP: Vlast po izbornim rezultatima

SRNA
Zlatko Lagumdžija (Foto: Fotoservis)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Fotoservis)
Predsjedništvo SDP-a BiH smatra da nova vlast u BiH treba da bude formirana u skladu sa izbornim rezultatima i sa preciznim slovom ustava i zakona, uz prioritetno naglašavanje programskih načela oko kojih treba formirati parlamentarnu većinu.

Predsjedništvo SDP-a BiH na sjednici u Sarajevu ocijenilo je da je ova stranka pokazala spremnost na kompromis, te pozvala ostale političke aktere na konstruktivniji pristup radi deblokade procesa formiranja državnih i kantonalnih vlasti na osnovu kriterijuma koji proizilaze iz procesa NATO i EU integracija.

U saopštenju se navodi da je predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija informisao Predsjedništvo stranke o sastanku političkih lidera u Mostaru, te najavio nastavak razgovora 15. septembra. 

SDP BiH ostaje pri poznatim principima i programskim načelima za uspostavljanje vlasti na nivou BiH i kantona, kao i za potpuno ubrzanje deblokade procesa evroatlantskih integracija. 

Na današnjoj sjednici Predsjedništva SDP-a BiH predstavljena je dinamika izgradnje autoputeva u Federaciji BiH. 	

Razgovarano je i o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH u kojoj ni 11 mjeseci nakon izbora nije formirano Vijeće ministara i vlast u Srednjebosankom, Hercegovačko-neretvanskom i Kantonu 10.