BiH
0

Lagumdžija se sastao s ambasadorom Moonom

FENA
Zlatko Lagumdžija (Foto: Fotoservis)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Fotoservis)
Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija sastao se s ambasadorom SAD-a Patrickom Moonom.

Lagumdžija je ambasadora Moona informirao o rezultatima Vlade FBiH kao i dosadašnjim konkretnim koracima na primjeni planova razvoja elektroenergetske i cestovne infrastrukture.

U tom kontekstu, predsjednik SDP-a je posebno naglasio napore na početku radova na koridoru 5-C i činjenici da Vlada FBiH, za razliku od svih dosadašnjih, u infrastrukturne radove kreće na početku svog mandata.

Lagumdžija je naglasio da svi nivoi vlasti u kojima SDP predvodi vladajuće koalicije već ozbiljno rade na implementaciji mjera iz Platforme i da će to SDP-u omogućiti da pred birače 2014. izađe s konkretnim učinkom.

Također, razgovarano je i o aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji u kojoj ni 11 mjeseci nakon izbora nije formirano Vijeće ministara BiH, te vlast u Srednjobosanskom, Hercegovačko-neretvanskom i Kantonu 10.

Predsjednik SDP-a informirao je ambasadora Moona o sastanku političkih lidera u Mostaru te najavio nastavak razgovora 15. septembra u sjedištu SDP-a u Sarajevu.

Naglasio je da SDP ostaje pri poznatim principima i programskim načelima za uspostavu kako državne, tako i kantonalnih vlasti i da nova vlast na državnom nivou treba biti formirana u skladu s izbornim rezultatima i preciznim slovom Ustava i Zakona uz prioritetno usaglašavanje programskih načela.

SDP je u dosadašnjem procesu pokazao spremnost na kompromis te poziva i ostale političke aktere na konstruktivan pristup da bi se odblokirao proces formiranja državne i kantonalnih vlasti na temelju kriterija i obaveza koje proizilaze iz procesa NATO-a i EU integracija.

Na kraju, predsjednik SDP-a je rekao da izostanak bilo kakvog znaka spremnosti na kompromis od čelnika stranaka koje čine Špirićevo Vijeće ministara ustvari znači da sadašnji sastav Vijeća ministara, iako službeno u tehničkom mandatu, uživa punu podršku ovih stranaka, saopćeno je iz Centra za informiranje SDP-a BiH.