Na sastanku sa ambasadorima
0

Lagumdžija: Izjave o mirnom razdruženju podižu tenzije u BiH

FENA
Zlatko Lagumdžija sa Aleksandrom Bocanom Harčenkom
Zlatko Lagumdžija sa Aleksandrom Bocanom Harčenkom
Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija danas se u odvojenim susretima sastao s ambasadorima: Ruske Federacije Aleksandrom Bocanom Harčenkom, Republike Francuske Rolandom Gillesom, Velike Britanije Nigelom Caseyem, te ambasadoricom Njemačke Ulrikeom Mariom Knotz.

Lagumdžija je upoznao sagovornike o nedavnom boravku delegacije SDP-a u Briselu povodom održavanja godišnje sjednice Vijeća Partije evropskih socijalista (PES) kao i Konvencije PES-a, te o rezultatima niza bilateralnih susreta koji su održani tom prilikom.

Predsjednik SDP-a je sa sagovornicima razgovarao i o nedavno završenom „Ustavnom kolokviju“ u italijanskom mjestu Cadenabbia te stavovima koje su iznijeli pojedini politički lideri.

On je istaknuo da iracionalne i neprovodive ideje o osnivanju novih, etnički definiranih teritorijalnih jedinica unutar BiH, kao i izjave o „mirnom razdruženju“ Bosne i Hercegovine samo još dodatno podižu tenzije i sigurno neće pomoći da se dođe do političkog dogovora za koji se SDP zalaže.

Ponovivši jasno definiranu SDP-ovu viziju Bosne i Hercegovine kao države u kojoj jednaka prava, prilike i šanse imaju apsolutno svi njeni državljani, bez obzira na mjesto življenja i nacionalno opredjeljenje, on je istaknuo da SDP želi da se trenutni pregovori o formiranju državne vlasti okončaju u najkraćem mogućem roku, da bi BiH dobila Vijeće ministara koje će raditi na jasno i precizno definiranoj platformi integracije BiH u EU i NATO.

Isključivi stavovi koje zastupa HDZ samo nas vode još dalje od rješenja. Lagumdžija je izrazio nadu da će to konačno shvatiti i drugi učesnici razgovora, saopćeno je iz Centra za informiranje SDP-a BiH.