Sastanak s Patrickom Moonom
0

Lagumdžija: SDP privržen načelima uspostave vlasti

FENA
Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatko Lagumdžija kazao je danas u Sarajevu da SDP ostaje privržen poznatim principima i programskim načelima za uspostavu kako državne tako i kantonalnih vlasti.

On je prilikom susreta sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Patrickom Moonom, razgovarajući o sastanku političkih lidera u BiH, dodao i da nova vlast na državnom nivou treba biti formirana u skladu sa izbornim rezultatima, Ustavom i zakonom uz prioritetno usaglašavanje programskih načela.

Naglasio je da je SDP u dosadašnjem procesu pokazao spremnost na kompromis, ali pozvao i ostale političke aktere na konstruktivan pristup kako bi se odblokirao proces formiranja državne i kantonalnih vlasti na temelju kriterija i obaveza koje proizilaze iz procesa NATO i EU integracija.

Također, dodao je da, s obzirom na činjenicu da je najveća proevropska stranka u BiH, SDP treba imati ključne pozicije u novom Vijeću ministara s ciljem pravljenja potrebnih promjena u BiH, uključujući i primjenu presude u slučaju Sejdić-Finci, saopćeno je iz Centara za informiranje SDP BiH.

Lagumdžija je izrazio i uvjerenje da će Bruxelles, u skladu sa svojim prijašnjim najavama, podržati politički dogovor dvije najveće stranke u BiH o korištenju 96 miliona eura IPA fondova.