{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDP: Uspostaviti nove odnose u što kraćem roku

S
5.6.2012. u 16:15
0
30
SDP: Uspostaviti nove odnose u što kraćem roku
0
SDP: Uspostaviti nove odnose u što kraćem roku
Glavni odbor SDP BiH utvrdio je neophodnost raskida partnerskih odnosa sa SDA i uspostavljanja odgovarajućih odnosa sa Savezom za bolju budućnost (SBB) BiH, te nalažio uspostavljanje novih odnosa u što kraćem roku kako bi se ostvarila puna zaštita interesa BiH, njenih naroda i građana u institucijama vlasti.
Iz SDP BiH saopšteno je da ovaj zaključak treba realizovati i u kantonima gdje SDP participira u vlasti, a u kojima do sada nisu pokrenute promjene odnosa. Glavni odbor nalaže organizaciji SDP-a u Bosansko-podrinjskom kantonu da pokrene procedure koje će dovesti do promjene parlamentarne većine u ovom kantonu.

Glavni odbor je ocijenio da su sve aktivnosti na uspostavljanju parlamentarne većine u Savjetu ministara, Parlamentarnoj skupštini BiH, skupštinama Sarajevskog, Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona provedene u skladu sa demokratskim opredjeljenjima i dokumentima SDP BiH.

Glavni odbor SDP-a je utvrdio da promjena parlamentarnih većina na bilo kojem nivou nema nikakve veze sa prejudiciranjem rješenja za implementaciju odluke "Sejdić-Finci" ili rješenja za Mostar.

Utvrđeno je da će SDP nastaviti i dalje da radi na iznalaženju rješenja u skladu sa svojim principima i interesima svih naroda i građana, te da su svi koraci ove partije usmjereni ka jačanju BiH, pa samim tim i promjene parlamentarnih većina na svim nivoima isključivo su usmjerene ka stabilizaciji BiH i zaštiti interesa građana.

Glavni odbor potvrdio je ispravnost i opravdanost provođenja politika SDP BiH, koji su u vezi sa ostvarivanjem neophodnih preduslova za njihovu realizaciju u zakonodavnim i izvršnim organima vlasti, navodi se u saopštenju.

Na sjednici održanoj juče u Zenici, Glavni odbor je dao jednoglasnu podršku svim organima SDP-a koji su proteklih sedmica intenzivno radili, a posebno predsjedniku Zlatku Lagumdžiji, za dosadašnje razgovore i vođenje pregovaračkog tima.

Svim članovima SDP-a u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, na pozicijama u upravama i nadzornim organima u javnim ustanovama i javnim preduzećima, u većinskom državnom vlasništvu, naloženo je da pojačaju aktivnosti i ubrzaju procese koji će stvoriti ambijent za pokretanje javnih radova, proizvodnje, očuvanje postojećih i stvaranje novih radnih mjesta, te na jačanju kapaciteta BiH na evroatlantskom putu.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić rekao je da koalicija SDA i SDP više ne postoji, ali da SDA neće odstupiti sa svojih pozicija, jer im ih nisu dale stranke nego građani BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: