{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predsjedništvo SDP-a podržalo saradnju sa HDZ-om

S
18.6.2012. u 17:12
0
30
Predsjedništvo SDP-a podržalo saradnju sa HDZ-om
0
Predsjedništvo SDP-a podržalo saradnju sa HDZ-om
Dragan Čović i Zlatko Lagumdžija
Predsjedništvo SDP BiH podržalo je dogovor delegacija ove partije i HDZ-a BiH o budućoj saradnji i namjeri da do kraja mjeseca bude izvršena rekonstrukcija svih vlada gdje to nije urađeno.
U okviru ovog dogovora potpisana su dva dokumenta i definisan konkretan red poteza koji treba da rezultiraju rekonstrukcijom vlada na svim nivoima gdje je to moguće, saopšteno je iz SDP-a.

Prvi dokument definiše prioritete djelovanja Vlade i parlamentarne većine na nivou Federacije BiH u 12 tačaka, dok je drugi dokument Protokol o saradnji SDP BiH i HDZ BiH u periodu 2012-2014. godine na nivou BiH, odnosno Federacije BiH, kao i dva kantona, Hercegovačko-neretvanskom i Srednjobosanskom, u kojima ove dvije stranke već imaju uspostavljenu saradnju.

"SDP BiH je postignutim dogovorom potvrdio svoju multietničnost imajući u vidu da će u rekonstruisanoj Vladi imati ministre iz reda sva tri konstitutivna naroda i ostalih. Postignuti dogovor pomiruje građanski i nacionalni koncept što je u postojećim okolnostima jedino i moguće u BiH", saopšteno je nakon sjednice Predsjedništva BiH.

Predsjedništvo SDP podržava i intenziviranje rada na finalnom usaglašavanju stavova i principa u vezi sa presudom u slučaju "Sejdić i Finci" u skladu sa ranije utvrđenim stavovima.

Na sjednici je ocijenjeno da je dosadašnja vlada Bosansko-podrinjskog kantona, predvođena SDP-om, dobro radila svoj posao, posebno u oblasti zapošljavanja, te da vlada koju će formirati nova skupštinska većina, a u kojoj neće biti SDP-a, neće biti uspješna kao prethodna.

"Uprkos tome, SDP će poštovati osnovne principe demokratije i neće blokirati formiranje vlade u ovom kantonu od demokratski konstituisane skupštinske većine", ističe se u saopštenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: