{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Promjena parlamentarnih većina na svim razinama vlasti

F
5.6.2012. u 18:23
48
63
Promjena parlamentarnih većina na svim razinama vlasti
48
Promjena parlamentarnih većina na svim razinama vlasti
Glavni odbor Socijaldemokratske partije BiH (SDP) daje jednoglasnu podršku svim organima ove stranke koji su proteklih sedmica intenzivno radili, a posebno predsjedniku Zlatku Lagumdžiji, za dosadašnje razgovore i vođenje pregovaračkog tima.
Glavni odbor SDP-a BiH ocjenjuje da su sve aktivnosti provedene na uspostavi parlamentarne većine u Vijeću ministara, Parlamentarnoj skupštini BiH, skupštinama Kantona Sarajevo, Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona provedene u skladu s demokratskim opredjeljenjima i dokumentima SDP BiH, saopćeno je danas iz SDP-a BiH.

Potvrđena je ispravnost i opravdanost provođenja politika SDP BiH, koji su u vezi s ostvarivanjem neophodnih preduslova za njihovu realizaciju u zakonodavnim i izvršnim organima vlasti.

Utvrđena je neophodnost raskida partnerskih odnosa sa Strankom demokratske kacije BiH (SDA) i uspostavljanja odgovarajućih odnosa sa Savezom za bolju budućnost BiH (SBB BiH), te je donesena odluka kojom se nalaže uspostava novih odnosa u što kraćem roku kako bi se ostvarila puna zaštita interesa države BiH, njenih naroda i građana u institucijama vlasti.

Ove zaključke, koje je Glavni odbor SDP-a usvoji na jučerašnjoj sjednici u Zenici, kako se navodi u saopćenju potrebno je realizirati i u kantonima gdje SDP participira u vlasti, a u kojima do sada nisu pokrenute promjene odnosa.

Glavni odbor SDP-a nalaže organizaciji SDP-a u Bosansko- podrinjskom kantonu da pokrene procedure koje će dovesti do promjene parlamentarne većine u tom kantonu.

Glavni odbor naložio je svim članovima SDP-a u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, na pozicijama u upravama i nadzornim organima u javnim ustanovama i javnim preduzećima u većinskom državnom vlasništvu, da pojačaju aktivnosti i ubrzaju procese koji će stvoriti ambijent za pokretanje javnih radova, proizvodnje, očuvanje postojećih i stvaranje novih radnih mjesta, te na jačanju kapaciteta države BiH na euroatlantskom putu.

Utvrđeno je da promjena parlamentarnih većina na bilo kojem nivou nema nikakve veze s prejudiciranjem rješenja za implementaciju odluke Sejdić-Finci ili rješenja za Mostar. Glavni odbor potvrđuje da će SDP BiH nastaviti i dalje raditi na iznalaženju rješenja u skladu sa svojim principima i interesima svih naroda i građana.

Potvrđeno je da su svi koraci SDP-a BiH usmjereni ka jačanju države BiH, pa samim tim i promjene parlamentarnih većina na svim razinama isključivo su usmjerene ka stabilizaciji države i zaštiti interesa građana, navodi se u današnjem saopćenju SDP-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: