BiH
8

SDP traži od Vlade FBiH da stavi van snage pravilnik o oporezivanju naknada radnika

FENA
Anto Domazet (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Anto Domazet (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Socijaldemokratska partija (SDP) BiH zatražila je od Vlade Federacije BiH da odmah stavi van snage Pravilnik o oporezivanju naknada radnika i pripremi paket zakonskih propisa o smanjenju socijalnih doprinosa, pa tek nakon njegovog usvajanja uvede oporezivanje naknada.

U saopćenju za javnost predsjednik Savjeta za ekonomski razvoj SDP-a BiH Anto Domazet optužio je Vladu da ne poštuje potpisanu obavezu i obmanjuje svoje glasače te da je "potpisala kapitulantsko Pismo namjere za prošireni aranžman od 550 miliona eura sa Međunarodnim monetarnim fondom."

"Tražimo od Vlade da pripremi i javno obznani koje su to reforme koje možemo očekivati, a ne da ih čitamo iz Pisma namjere MMF-a. Tražimo od da u svim reformama osiguraju predvidivost, socijalnu pravdu (snošenje tereta reformi prema ekonomskoj snazi, a koristi prema potrebama pojedinih socijalnih slojeva), transparentnost i socijalni dijalog.Na kraju, vratite odlučivanje o reformama u Parlament FBiH, a ne da o važnim pitanjima odluke donosi Vlada ili čak, kao u ovom slučaju Ministarstvo finansija FBiH", navodi Domazet.

On ističe kako je Vlada FBiH tvrdila da će osigurati smanjenje stopa socijalnih doprinosa, što će imati neutralan efekat na deficit, kako se ne bi ugrozila održivost socijalnih fondova, te da će umanjenje stope biti praćeno proširenjem poreske osnovice poreza na dohodak kroz oporezivanje svih izvora dohotka po osnovu rada, posebno naknada.

"Prevedeno, Vlada FBiH se obavezala da će istovremeno uvesti oporezivanje toplog obroka i regresa i smanjenje socijalnih doprinosa (za zdravstvo, penzijski sistem i zapošljavanje), tako da efekt bude neutralan i za poslodavce i za radnike i za vladu.Umjesto toga, Vlada prvo uvodi oporezivanje naknada, a obećava da će nekada smanjiti doprinose. Sraman potez kojim se uvodi gruba povreda odnosa u raspodjeli između rada, kapitala i vlade na teret rada i kapitala. Poslije usvajanja liberalnog Zakona u radu, radnici su ponovo pod grubim naletom vlade – oporezivanje toplih obroka i regresa će im smanjiti prihode barem za 150 KM mjesečno. A poslodavci su ponovno pod udarom zbog grubog pogoršanja ionako lošeg poslovnog okruženja, jer im nametanjem novih poreza vlada obara ionako nisku konkurentnost", tvrdi Domazet u saopćenju za javnost SDP-a BiH.