BiH
0

Poslodavci u ZDK traže izmjene pravilnika o oporezivanju: Imamo najmanje plaće i nove poreze

Piše: E. M.
Sa današnjeg sastanka u Zenici (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Sa današnjeg sastanka u Zenici (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Grupacija poslodavaca Zeničko-dobojskog kantona danas je u hotelu Internacional u Zenici održala sjednicu Upravnog odbora, gdje je saopćeno da su pravilnikom o oporezivanju toplog obroka i regresa najviše pogođeni poslodavci i radnici Zeničko-dobojskog kantona.

Današnjem sastanku prisustvovali su Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine, Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH i Ibrahim Meškić, predsjednik UO Grupacije poslodavaca ZDK.

"Stupanje na snagu pravilnika za oporezivanje toplog obroka i regresa najviše je pogodio radnike i poslodavce ZDK, jer je ovaj kanton najveći izvoznik, a primanja radnika su mnogo manja prema prosječnim neto plaćama isplaćenim u realnom sektoru. Naš stav je da se suspenduje taj pravilnik, ali to je veoma teško i mislim da će ostati na snazi, a na posljednjoj sjednici UO zatražili smo da se donese peticija kojom bi poslodavci izvršili dodatni pritisak na Vladu kako bi se ubrzali zakoni iz oblasti rasterećenja privrede", izjavio je Meškić.

Smailbegović je dodao kako insistiraju na paketu kojim će se oporezovati topli obrok, regres i prijevoz, a da se smanje stope doprinosa. Međutim, Ministarstvo finansija je usvojilo postojeći Pravilnik.

"Za narednu sedmicu smo dogovorili vanrednu sjednicu ekonomsko-socijalnog vijeća s jednom i jedinom tačkom dnevnog reda, a to su ova dva Zakona", istakao je Smailbegović.

Prema nezvaničnim informacijama, novi zakoni neće ići na ruku realnom sektoru, a prema riječima predstavnika Udruženja poslodavaca, Vlada smatra da će se postići neutralni efekat, što je teško moguće.

Uskoro bi mogli biti oporezovani neoporezivi ugovori, kako bi se olakšala ekonomija i omogućili potrebni doprinosi od kojih se finansiraju fondovi.

"Bosna i Hercegovina ima visoke doprinose i oni se moraju smanjivati, a onda dolazimo u problem fondova koji se finansiraju iz ovih doprinosa. Nezvanično, Ministarstvo finansija planira neke neoporezive stavke oporezovati po punim stopama doprinosa, kako bi se smanjilo ovo opterećenje", dodao je Smailbegović.

Na kraju je zaključeno da je najveći problem u provedbi čitavog seta programa niska stopa zaposlenosti, zbog čega se stvaraju novi nameti kako bi se napunili potrebni fondovi. Iz Udruženja poslodavaca se nadaju da će se uskoro njihove i odluke Vlade uskladiti te da će doći bolji dani.