BiH
5

Biber: Reforme idu sporo, a Parlament FBiH malo raspravlja o zakonima

Piše: Er. M.
Edhem Biber (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Edhem Biber (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vlada Federacije BiH još uvijek nije odgovorila na zahtjev Ekonomsko-socijalnog vijeća da se odgodi primjena Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak kojim se uvode novi nameti na plaće u FBiH. Tokom i načinom na koji se odvijaju procesi u entitetu nije zadovoljan niko od članova Ekonomsko-socijalnog vijeća.

Uredba kojom je odgođena primjena Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak ističe 3. oktobra.

Predsjednik Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH Edhem Biber kazao je za Klix.ba kako još uvijek nema nikakvog odgovora Vlade Federacije BiH zbog čega je Vijeće tražilo sastanak sa federalnom ministricom finansija Jelkom Milićević.

"Tražili smo sastanak kako bismo vidjeli u kojoj je fazi zakon koji je u pripremi i šta ministrica misli da treba uraditi u periodu dok se donese zakon", rekao je Biber.

On je istakao da je na Kolegiju Ekonomsko-socijalnog vijeća dogovoreno da održe sjednicu 11. oktobra na kojoj će se naći Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju i Zakon o stečajnom i predstečajnom postupku.

"Udruženje poslodavaca je interno razgovaralo sa premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem i ja nisam bio na tom sastanku", dodao je Biber.

Kako kaže, niko u Ekonomsko-socijalnom vijeću nije zadovoljan načinom na koji se odvijaju stvari u entitetu.

"Neke stvari iz Reformske agende ne idu tempom kojim je predviđeno da idu, počevši od Zakona o šumama. Vidite da je upitan rad Parlamenta Federacije BiH koji je kočnica. Oni malo raspravljaju o zakonima i mnogi od njih čekaju sudbinu u Parlamentu FBiH", smatra Biber.

Zaključuje da je evidentno kako u organu zakonodavne vlasti ima dosta nesuglasica koje se odnose na mnoga pitanja i da je to već uzelo maha, a da je svima u interesu da se počnu osjećati rezultati reformi koje su dugo najavljivane.

Informacija iz Vlade Federacije BiH nema ni predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović.

"Ako Vlada FBiH odbije prijedlog oni će primijeniti pravilnik i ići na oporezivanje toplog obroka iznad 8,5 KM. Poslodavci će bit opterećeni i moguće je da će ići u otpuštanje radnika ili smanjenje plata", rekao je Bajramović.

Podsjetio je da Ekonomsko-socijalno vijeće traži odgađanje pravilnika i donošenje zakona te da je zakonsko rješenje najavila i ministrica Milićević.

"Naš interes je da se ne smanjuju plaće i ne otpuštaju radnici, a poslodavci zapošljavaju. U dosta slučajeva naši stavovi poklapaju se sa stavovima poslodavaca", zaključio je Bajramović.

Podsjećamo, Pravilnikom o izmjeni Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak Vlada Federacije BiH predložila je oporezivanje toplih obrok iznad 8,5 KM i uvođenje novih pravila u oporezivanju regresa. Do sada je bio neoporezovan topli obrok ispod 16 KM, a regres u iznosu od 70 posto od plaće zaposlenika u posljednja tri mjeseca.

Prema novom Pravilniku regres ne podliježe oporezivanju samo ako je niži od 50 posto prosječne plaće u Federaciji BiH u posljednja tri mjeseca. U prijevodu bi to značilo da bi svaki regres iznad 400 KM podlijegao oporezivanju.

Pored toga, Izmjenama i dopunama obuhvaćena su i službena putovanja, korištenje privatnog automobila za poslovne svrhe, naknade za smještaj i odvojeni život, a što se u praksi odnosi na one koji u bh. entitetu imaju veće plaće.