BiH
23

Ekonomsko-socijalno vijeće predložilo da se uvođenje novih nameta odgodi do Nove godine

Piše: I. P.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća koja se u petak održala u Sarajevu predloženo je da se Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak prolongira do kraja godine.

U Sarajevu je a inicijativu udruženja poslovadava FBiH održana sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća gdje su poslodavci prezentirali ideje u vezi sa donošenjem novog Zakona o porezu na dohodak i dopuni Zakona o doprinosima.

Poslodavci Udruženja poslodavaca zahtijevaju da se izmjenama reguliše da se onima sa nižim platama smanji stopa oporezivosti na dohodak, a onima sa višim platama da se poveća kako bi se napravio balans. Smatraju da bi se značajnijim smanjenjem doprinosa na rad povećala zaposlenost u BiH.

Predložio je da se izmjene Zakona o doprinosima, to jest novi zakon, usvoji do kraja oktobra, a da se počne primjenjivati od 1. januara 2017. godine.

Također, predsjednik Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH Edhem Biber je za Klix.ba potvrdio da je ESV predložio prolongiranje primjene Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak do 1.1.2017. godine.

"Vlada Federacije BiH nije se mogla odmah izjasniti o tome pa će ideja biti razmotrena i odgovor će uslijediti brzo", kazao je Biber.

Podsjećamo, Vlada Federacije BiH ranije je pod pritiskom javnosti odustala od izmjena pravilnika kojim se uvode novi nameti na primanja zaposlenika te je prolongirala primjenu dokumenta Pravilnik o izmjeni Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak.

Vlada Federacije BiH u Pravilniku predložila je oporezivanje toplih obrok iznad 8,5 KM i uvođenje novih pravila u oporezivanju regresa. Do sada je bio neoporezovan topli obrok ispod 16 KM, a regres u iznosu od 70 posto od plaće zaposlenika u posljednja tri mjeseca.

Prema novom Pravilniku regres ne podliježe oporezivanju samo ako je niži od 50 posto prosječne plaće u Federaciji BiH u posljednja tri mjeseca. U prijevodu to bi značilo da bi svaki regres iznad oko 400 KM podlijegao bi oporezivanju.