BiH
4

SDP pozdravlja ispunjavanje uslova za nastavak aranžmana sa MMF-om

FENA
Na 85. sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije koja je održana danas u Sarajevu razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji s posebnim osvrtom na ispunjavanje uslova za nastavak aranžmana sa MMF-om i samim tim sprečavanje fiskalne destabilizacije BiH te rekonstrukciju Vlade Federacije BiH.

Predsjedništvo SDP-a je pozdravilo prošlosedmično usvajanje Zakona o povoljnijem penzionisanju boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata za koji se SDP sa partnerima istrajno zalagao s namjerom neophodnog reformisanja ove oblasti, kao i čuvanje fiskalne stabilnosti FBiH i stand by aranžmana sa MMF-om.

Posebno je istaknuta uloga Premijera Nikšića i ministra Heleza na ispunjavanju ovih uslova, kao i svih onih koji su glasali za zakon.

Pozdravljeno je i državničko ponašanje svih poslanika i delegata u Paralamentu FBiH koji su dali podršku zakonu.

Predsjedništvo je osudilo elementarnu neodgovornost političkih stranaka čiji zastupnici nisu podržali zakon, a koji su se u konkretnom slučaju ponašali po principu što gore po zemlju to bolje.

Predsjedništvo je usvojilo informaciju o radno-konsultativnom sastanku sa delegacijom Stranke za BiH na kojem se razgovaralo o modalitetima saradnje ovih stranaka o popisu stanovništva, državnoj i vojnoj imovini, zakonima koji su u Parlamentu BiH te rješavanju problema vezanih za budžet Tuzlanskog kantona kako bi se mogle isplatiti plate za 10. 000 budžetskih korisnika.

Pozdravljeni su ovi razgovori i data je podrška predsjedniku partije u daljnjoj izgradnji partnerskih odnosa SDP-a sa svim političkim snagama koje imaju za zajednički interes dobrobit naše zemlje.

Povodom prijedloga i špekulacija koje se lansiraju u javnosti posljednjih dana Predsjedništvo je odbacilo svaku mogućnost prodaje državnog kapitala u profitabilnim kompanijama poput BH Telecoma i Elektroprivrede BiH, saopćio je Centar za informisanje SDP BiH.