BiH
5

U Sarajevu održana sjednica Predsjedništva SDP-a

Klix.ba
U Sarajevu je danas održana 80. sjednica Predsjedništva Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine. Između ostalog, razgovaralo se o aktuelnoj političkoj situaciji, te pozdravilo Informaciju o radu Odbora za proučavanje i razvoj civilnog društva i socijaldemokratije, koju je prezentovao prof. dr. Esad Zgodić, kao i prijedlog Odluke o izdavanju časopisa "Socijaldemokrat“.

"Predsjedništvo SDP BiH osuđuje huškačku propagandu koja se plasira putem javnog servisa RTRS, koja u svojim prilozima iskrivljuje nepobitne, sudski dokazane činjenice o strašnom zločinu na Tuzlanskoj kapiji, a zbog kojeg je na Sudu BiH na 25 godina zatvora pravomoćno osuđen general vojske RS-a Novak Đukić. Huškačko novinarstvo RTRS-a ovim prilozima ponovo vrijeđa porodice nevinih žrtava i otvara nove bolne rane", navode iz Centra za informisanje SDP-a.

Članica predsjedništva, Besima Borić upoznala je Predsjedništvo SDP BiH sa Memorandumom o razumijevanju o saradnji između socijaldemokratskih partija i saveznika sindikata Jugoistočne Evrope.

Predsjedništvo SDP BiH je razmatralo, kroz javnost generisan problem nacionalnog izjašnjavanja na predstojećem popisu stanovništva.

"SDP BiH smatra, da se svakom građaninu Bosne i Hercegovine mora, bez ikakvih pritisaka i manipulacija osigurati puno pravo da se slobodno izjašnjava o svojoj nacionalnoj i etničkoj pripadnosti. Predsjedništvo SDP BiH daje punu potporu premijeru Federalne vlade i svim našim ministrima u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine. SDP BiH očekuje od kantonalnih premijera i ministara da nastave provođenje pet politika i reformi, u čemu će imati punu podršku poslanika SDP-a BiH i naših koalicionih partnera", navode u saopštenju.