Na današnjoj sjednici
0

SDP podržao Nikšićev prijedlog za smjenu ministara iz SDA, NSRzB-a i HSP-a

Klix.ba
Danas je u Sarajevu održana 77. sjednica Predsjedništva Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine. Predsjedništvo je, između ostalog, razgovaralo o aktuelnoj političkoj situaciji sa posebnim osvrtom na rekonstrukciju Federalne vlade, implementaciji izbornih rezultata u Srebrenici, kao i cjelokupnom situacijom oko usvajanja državnog i entitetskih budžeta.

Predsjedništvo SDP-a je pozdravilo zvanični akt premijera Federacije BiH Nermina Nikšića koji je upućen predsjedniku FBiH Živku Budimiru sa prijedlogom za smjenu ministara iz SDA, NSRzB-a i HSP-a.

Nakon neodgovornog pokušaja blokiranja usvajanja budžeta Federacije BiH od strane smijenjenih ministara ovaj korak će konačno omogućiti deblokadu rada Federalne vlade, popunu koja bi odgovarala sastavu parlamentarne većine, te osigurati potrebni kvorum za donošenje odluka.

"Predsjedništvo SDP-a očekuje od predsjednika FBiH da donese odluku o razrješenju ministara, jer neodgovorne opstrukcije moraju biti zamijenjene produktivnom politikom kojom će se poboljšati život građana. SDP oštro osuđuje javno manipulisanje pričom o Srebrenici od strane Stranke demokratske akcije, kao i njihovih pokušaja da ta stranka po svaku cijenu bude dio skupštinske većine u ovoj opštini. Podsjećamo javnost da je u protekle četiri godine upravo SDA bila ta koja je pravila skupštinske većine sa SDS-om i SNSD-om, a kada SDP samo pokuša da razgovara sa tim strankama onda iz paraobavještajnih kanala SDA krene salva monstruoznih optužbi i neistina. Hoće li SDP biti dio skupštinske većine u Srebrenici ili ne odlučit će SDP-ovi ljudi koji žive u tom gradu, a ne bilo ko iz Sarajeva, jer nećemo dozvoliti jeftino manipulisanje javnosti tzv.”ekskluzivno bošnjačkih” stranaka iz Sarajeva", navodi se u saopćenju SDP-a BiH.