{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hadžić: SDP nije pristao na ustupke

24.10.2012. u 14:39
0
0
Hadžić: SDP nije pristao na ustupke
0
Hadžić: SDP nije pristao na ustupke
Saopćenje Stranke demokratske akcije poslano jučer medijima, u kojem se trvrdi da je SDP pristao na 21 ustupak na štetu države BiH, a za uzvrat dobio odustajanje SNSD-a od smjene Zlatka Lagumdžije, uzrujalo je rukovodstvo SDP-a, pa su se danas o tome očitovali na konferenciji za medije.
Kako su ustvrdili iz SDA, SDP je na sastanku sa SNSD-om u Aleksandrovcu proteklog vikenda pristao na ukidanje Elekrtoprenosa BiH te na prebacivanje nadležnosti za javne nabavke sa države na entitete, gradnju hidroelektrana na Drini bez saglasnosti BiH, na obespravljivanje Bošnjaka i Hrvata, ukidanje Oružanih snaga, kao i na preuzimanje obaveze za isplatu 25.000 penzija iz Federalnog penzionog fonda za penzionere u RS-u te niz drugih ustupaka, kao što je reorganizacija Suda i Tužilaštva BiH, SIPA-e i OSA-e.

Šta je dogovoreno u Aleksandrovcu

U SDP-u tvrde da ništa od ovoga nije tačno, da nisu pristali na bilo kakve ustupke na štetu države i da se na sastanku dviju stranaka isključivo govorilo o ekonomiji te da nisu potpisali bilo kakav papir s Miloradom Dodikom. Uz opasku da "sebi uzima za pravo i moli medije da saopćenja koja daju politički subjekti treba uzimati s rezervom", Damir Hadžić, ministar prometa i komunikacija i potpredsjednik SDP-a, je podsjetio i na to zbog čega SDA ne može više biti dio parlamentarne većine. Kako je i ranije rečeno, izostanak podrške Budžetu je presudio.

Hadžić je kazao kako je ono što se desilo u posljednjih 48 sati, kada su u pitanju smjene u Vijeću ministara, samo rezultat onog što je započeto prije nekoliko mjeseci.

"Prvo, na Domu naroda je SDA bila uvjerena kako ona jeste dio parlamentarne većine i kako je postignut dogovor s političkim subjektima, HDZ-om i SNSD-om, a nisu te dogovore objelodanili. S druge strane u saopćenju su rekli kako je SDP potpisao dokument s SNSD-om. To je nova neistina, ne postoji dokument koji su u subotu u Alksandrovcu potpisali SDP i SNSD", ustvrdio je Hadžić.

Umjesto toga, potpredsjednik SDP-a tvrdi kako se pet i po sati razgovaralo o ekonomskim temama, a ne o prebrojavanju glasova. "Najbolja potvrda toga je da su SDA i SNSD u proteklih 48 sati glasali istovjetno", rekao je Hadžić.

O tome zbog čega je jučer odgođeno glasanje o smjeni Zlatka Lagumdžije, Hadžić je kazao da je razlog to što su svi shvatili da bi BiH time ušla u ustavnu krizu u kojoj bi smjenjivanjem Lagumdžije Vijeće ministara ostalo bez članova iz reda Bošnjaka. Kako su dan ranije smijenjeni drugi ministri Bošnjaci iz Vijeća ministara, bit će da to ne treba da brine pripadnike ovog naroda, sve dok ne dođe do Lagumdžijine smjene.

"Nije se izjašnjavalo o smjeni i zbog toga što, između ostalog, nemamo ni parlamentarnu većinu, o tome razgovaramo sa svima, izuzev sa SDA. Vjerujem da bismo u skorije vrijeme mogli napraviti sporazum i dogovor koji bi bio baziran na konkretnim ekonomskim temama", rekao je Hadžić i najavio već naredne sedmice novi sastanak s SNSD-om u Sarajevu.

"Neće biti asimetričnih rješenja"

Međutim, Milorad Živković (SNSD) je na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma kazao kako je njihov partner onaj ko ponudi više i da zbog toga povlače tačku o Lagumdžijinoj smjeni. Na pitanje novinara šta to znači i Hadžić je kazao kako se radi o zajedničkom "ekonomskom i nacionalnom interesu".

"SNSD očito očekuje puno, a s naše strane nemaju sagovornika u dimenziji bilo kave podjele", kaže Hadžić te dodaje da o tome nije ni bilo govora. O tome šta se tačno podrazumijeva pod razgovorima o ekonomskim temama i šta je dogovoreno u Aleksadrovcu u tom pogledu, Hadžić nije precizirao, ali je rekao da je bilo govora o Elektroprenosu. Na pitanje je li dogovarano i je li rješenje u prebacivanju Elektroprenosa na entitete, Hadžić je kratko odgovorio: "Apsolutno ne". Dodao je i da uopće nije bilo govora o policijskim agencijama, niti o Sudu i Tužilaštvu.

Kada je u pitanju provedba presude Sejdić-Finci, u SDP-u kažu da između njih i ostalih stranaka, HDZ-a i SNSD-a, postoji problem. "Ona sigurno neće biti asimetrično rješenje, ostavimo vremena da nađemo rješenje", kažu u SDP-u.

O tome ko će biti novi kadrovi u Vijeću ministara umjesto smijenjenih SDA-ovih, Hadžić kaže da i dalje stoji dogovor između SDP-a i SBB-a, ali da se u narednom periodu moraju obaviti konsultacije i odrediti parlamentarna većina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: