"Nasrnuo na ljudska prava"
2

SDP: Petrić pretvorio CIK u stranački servis SNSD-a

FENA
Branko Petrić
Branko Petrić
Socijaldemokratska partija BiH (SDP) smatra da jučerašnji istup predsjednika Centralne izborne komisije BiH (CIK) Branka Petrića, u kojem dovodi u pitanje legitimnost izbora u Srebrenici zbog akcije registracije birača u ovoj opštini, predstavlja otvoreni nasrtaj na ljudska prava i slobode građana BiH i civilno društvo.

"Jučerašnjim izjavama Izvršnog sekretara SNSD-a Rajka Vasića, a s obzirom na sve ono što je do sada govorio i najavljivao ne pridajemo pažnju, ali kad njegove riječi doslovno ili u kontekstu ponovi predsjednik CIK-a Branko Petrić smatramo to zabrinjavajućom pojavom", navode iz SDP-a.

Sloboda kretanja ljudi roba i usluga i sloboda izbora prebivališta zagarantovani su ustavima BiH i njenih entiteta. Podrivanje bilo kojeg od ta dva ustavna principa BiH neće imati podršku SDP-a iz kojeg poručuju da će se boriti protiv toga na sve institucionalne, legitimne i legalne načine.

Predsjednik CIK-a Branko Petrić je svojim medijskim istupom i potpuno zakonom i Ustavom neutemeljenim najavama izašao izvan propisanih ovlasti CIK-a i pretvorio ovo tijelo u stranački servis SNSD-a, što nije prvi slučaj, upozorava SDP.

Građani BiH imaju pravo da se na način na koji oni žele kreću i borave na teritoriji cijele suverene države Bosne i Hercegovine, jer im to dopušta Ustav i zakoni BiH.

Iz SDP-a podsjećaju predsjednika CIK-a da čak i Ustav RS-a kaže da je izbor prebivališta slobodan.

Petrić bi trebao znati da je i Ombudsmen za ljudska prava BiH pokrenuo istragu zbog brojnih kršenja ljudskih prava građana nesrpske nacionalnosti od strane Policijske stanice Srebrenica i da je jedino kršenje zakona u ovom slučaju u Srebrenici počinio MUP RS i entitetski ministar Stanislav Čađo.

SDP poziva sve političke subjekte da osude poteze predsjednika CIK-a i pokušaje da Srebrenica ostane bez legitimnih predstavnika vlasti, što bi otvorilo put ka anarhiji, u gradu čiji su žitelji doživjeli genocid.