Glasaću za Srebrenicu
0

"CIK omogućio stranim državljanima pravo glasa u BiH"

FENA
Građanska inicijativa Glasaću za Srebrenicu uputila je danas javni zahtjev svim članovima Centralne izborne komisije (CIK) BiH da u što kraćem roku ažuriraju Centralni birački spisak za područje Srebrenice i u skladu sa svojim zakonom definiranim obavezama omoguće fer i pravedne izbore.

Centralna izborna komisija BiH sa Brankom Petrićem na čelu je jučerašnjim zaključivanjem Centralnog biračkog spiska dovela u pitanje legalnost izbora u općini u kojoj je prije sedamnaest godina počinjen genocid, jer nije poduzela sve zakonom predviđene mjere da 1.721 osoba sa nezakonito stečenim državljanstvom BiH bude uklonjena sa spiska.

"CIK i Branko Petrić su tom odlukom preuzeli odgovornost za sve posljedice i smatrat ćemo svakog člana CIK-a odgovornim za nezakonitosti koje mogu uslijediti kao rezultat toga da oko dvije hiljade stranih državljana može glasati na izborima u Srebrenici", navode iz građanske inicijative Glasaću za Srebrenicu.

U saopćenju naglašavaju da je Centralna izborna komisija BiH od početka kampanje Glasaću za Srebrenicu svojim odlukama pokušavala ograničiti Ustavom i zakonima BiH garantovanu slobodu kretanja i izbora prebivališta građana BiH nesrpske nacionalnosti i samim tim pokušala spriječiti povratak nesprskog stanovištva i provedbu Aneksa 10 Daytonskog mirovnog sporazuma na području Srebrenice, ali i cijele istočne Bosne.

Podsjećaju da je Komisija za reviziju upisa izvršenih u knjige državljana opštine Srebrenica poništila sve upise u knjige državljana, koji su nastali u periodu od prvog januara 2000. godine do 25. marta 2004. godine, koji su predmet istrage Državne agencije za istrage i zaštitu i Tužilaštva BiH.

"CIKBiH je zaključila Centralni birački spisak prije uklanjanja ove 1.721 osobe sa spiska i samim tim još jednom omogućila ilegalnim državljanima BiH, koji su predmet istrage SIPA-e i Tužilaštva BiH, pravo glasa u našoj državi", navode.

CIK BiH, koji se u prethodnom periodu pokazao kao društvo jednog lica, odnosno državno tijelo pod potpunom kontrolom SNSD-a i Branka Petrića, zanemario je svoju zakonsku obavezu i potpuno pristrasno i neodgovorno se svrstao na stranu onih partija koje otvoreno poriču genocid.

"Podsjećamo ostale članove CIK-a BiH, koji još imaju makar trunku ličnog i profesionalnog integriteta,da su članom 3.5 Izbornog zakona BiH 'odgovorni za tačnost, ažurnost i ukupni integritet Centralnog biračkog spiska za teritoriju BiH'. Stoga, kao građani Bosne i Hercegovine s područja Srebrenice od svih članova CIK-a zahtijevamo da u što kraćem roku ažuriraju Centralni birački spisak za područje Srebrenice i u skladu sa svojim zakonom definiranim obavezama omoguće fer i pravedne izbore", navodi se u saopćenju.