"Glasaću za Srebrenicu"
4

Ni Petrić, ni policija ne mogu uskratiti prava građanima

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Građanska inicijativa "Glasaću za Srebrenicu“ oštro osuđuje neprimjerene izjave predsjednika Centralne izborne komisije BiH (CIK) Branka Petrića kojima dovodi u pitanje legitimnost izbora u opštini u kojoj je u julu 1995. godine počinjen genocid.

"Niko, pa ni Branko Petrić, nema pravo da ograničava Ustavom i zakonima garantovane slobode kretanja i izbora prebivališta građana Bosne i Hercegovine. Stoga, još jednom ponavljamo da građani BiH imaju pravo da se na način na koji to žele kreću i borave na teritoriji cijele suverene države Bosne i Hercegovine jer im to dopuštaju Ustav i zakoni BiH", navode iz Inicijative "Glasaću za Srebrenicu".

Upozoravaju da je Branko Petrić, predsjednik CIK-a BiH - tijela koje ima najsvetiji posao u svakoj demokratiji, a to je verifikacija na izborima iskazane narodne volje, svojim izjavama izašao izvan Ustavom i zakonom propisanih ovlasti CIK-a BiH i mora snositi odgovornost zbog toga pred Parlamentarnom skupštinom BiH.

Sramno je da predsjednik CIK-a, genocid smatra legitimnim, dok zakonitu i na ustavnim principima utemeljenu registraciju birača, smatra nelegitimnom.

"Petriću, koji je jučer nastupio kao trbuhozborac Rajka Vasića, želimo poručiti da će ukoliko svoje nakane žele provesti u djelo morati pribjeći mehanizmima prisile i snositi odgovornost za sve što će uslijediti poslije toga", kažu iz Inicijative "Glasaću za Srebrenicu".

Dalje navode da je predsjednik CIK-a ovim nastavio ugrožavati povjerenje građana u demokratski izborni proces, narušavati ugled institucije koja treba garantirati provođenje građanske volje i pravičnu implementaciju fundamentalnog principa demokratije - provođenja izbora i prava građana na direktno učešće u izboru svojih predstavnika. Petrić, kao i ostali članovi CIK-a, imaju ustavnu i zakonsku obavezu da osiguraju poštene i fer izbore koji će biti autentični izraz volje građana Bosne i Hercegovine.

Prema podacima Inicijative, na biračkom spisku za Opštinu Srebrenica, se još uvijek nalaze stotine nekadašnjih interno raseljenih osoba koje su prije nekoliko godina napustile Srebrenicu i u čije ime obično glasaju lokalni zvaničnici iz SNSD-a.

Iz Inicijative upozoravaju da su istovremeno, kao rezultat planskog i nezakonitog upisa u državljanstvo BiH koje su MUP i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS vodili do 2004. godine u podrinjskim opštinama bili ili su još uvijek prijavljeni pripadnici srbijanskog organiziranog kriminala.

"Njihova imena se, također, još uvijek nalaze na biračkom spisku i posao je CIK-a da naloži reviziju hiljada birača koji su prijavili prebivalište u Srebrenici od 1996. do 2004. godine, umjesto što prijeti poreskim obveznicima koji ga debelo i nezasluženo plaćaju", kaže se na kraju saopćenja Građanske inicijative "Glasaću za Srebrenicu".