GI "Glasaću za Srebrenicu"
0

Krivična prijava protiv komandira PS Srebrenica i predsjednika CIK-a BiH

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Građanska inicijativa "Glasaću za Srebrenicu" podnijela je danas Tužilaštvu BiH krivične prijave protiv komandira Policijske stanice Srebrenica Adisa Cibralića, te predsjednika Centralne izborne komisije BiH Branka Petrića.

U prijavama je navedeno da su ove osobe, koristeći službeni položaj, izvršile povredu ravnopravnosti čovjeka i građanina, posredno djelovale na sprječavanju povratka izbjeglica i raseljenih osoba te uskraćivanju biračkog prava za povratnike u Srebrenici.

Krivične prijave predstavljaju reakciju na instrukcije koje je izdao Branko Petrić, a po kojoj su postupili službenici Policijske stanice Srebrenica, vezane za selektivnu provjeru prebivališta građana Srebrenice.

U skladu s tim, Cibralić je 18. juna donio rješenje kojim je poništena prijava prebivališta za devet građana Srebrenice.

Iz Građanske inicijative "Glasaću za Srebrenicu" poručuju da imaju izjave svjedoka i osoba čije su prijave poništene, kojim se potvrđuje njihovo faktičko boravište na prostoru općine Srebrenica.

Također, poručuju da su tvrdnje iz rješenja o provedenim terenskim provjerama na više mjesta neistinite, a da je u jednom slučaju, u kojem je građanin bio u neposrednom kontaktu s policijom, policija izvršila lažnu zabilješku tvrdnjom da ga nisu pronašli na mjestu registriranog prebivališta.

Inicijativa se poziva na Zakon o zabrani diskriminacije, te upozorava javnost da je u ovom slučaju riječ o posrednoj diskriminaciji bošnjačkog stanovništva, gdje se naizgled neutralne odredbe, naredbe i upute koriste protiv bošnjačke zajednice, navodi se u saopćenju.

Smatraju da su ova kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma koja je počinio MUP Republike Srpske samo uvertira za masovno sprječavanje građana Srebrenice da 7. oktobra glasaju za Ćamila Durakovića kao kandidata svih građana koji se protive negiranju genocida.

"Stoga, pozivamo Vijeće za implementaciju mira i Ured visokog predstavnika da, u skladu sa njihovim obavezama proisteklim iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, omoguće legitiman izborni proces na predstojećim lokalnim izborima u Srebrenici", saopćeno je iz Građanske inicijative "Glasaću za Srebrenicu".