{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srpske stranke iz Srebrenice će se žaliti Ustavnom sudu

S
5.11.2012. u 18:24
0
28
Srpske stranke iz Srebrenice će se žaliti Ustavnom sudu
0
Srpske stranke iz Srebrenice će se žaliti Ustavnom sudu
Srpske stranke iz Srebrenice koje su na lokalnim izborima činile "Koaliciju za Republiku Srpsku“ čekaju pisani odgovor Centralne izborne komisije (CIK) BiH na njihovu žalbu da bi kompletirale apelaciju koju će, zbog niza izbornih neregularnosti, podnijeti Ustavnom sudu BiH.
Predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Srebrenica Radomir Pavlović naglasio je da su ove stranke odlučne da ne učestvuju u provođenju izbornih rezultata u Srebrenici.

"Očekujem da se ovih dana sastanemo sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom kao ovlaštenim predsjednikom ove koalicije da bismo utvrdili dalje korake i obaveze radi poštivanja zakonskih procedura u procesu koji ćemo voditi", rekao je Pavlović Srni.

On je najavio da će biti obavljene konsultacije i sa predsjednikom SDS-a Mladenom Bosićem i drugim stranačkim liderima o daljim aktivnostima u vezi sa nepriznavanjem neregularnih izbornih rezultata u Srebrenici.

Pavlović je ocijenio da je CIK BiH već pokazao da je politički organ kada je preglasavanjem članova Komisije odbijena žalba za poništavanje izbora u Srebrenici, te da današnja odluka o odbijanju ponovne žalbe ne iznenađuje, ali je razočaravajuća.

On je dodao da to pokazuje nejedinstvo članova CIK-a koji ne odlučuju profesionalno na osnovu poštivanja zakona, nego na osnovu nacionalne pripadnosti, te političke naklonosti i simpatija.

Predsjednik srebreničkog SDS-a Momčilo Cvjetinović rekao je Srni da je očigledno preglasavanje na nacionalnoj osnovi između članova CIK-a i da se ne može očekivati nikakva presuda tog tijela u korist Srba čiji predstavnici redovno budu preglasani u tom organu koji je svojim odlukama pokazao da je politički, a ne pravni.

"SDS će poštovati raniji dogovor članica Koalicije o nepriznavanju izbornog rezultata i podnošenju apelacije Ustavnom sudu BiH ako takve stavove prihvate sve članice Koalicije na sastanku sa predsjednikom Dodikom koji ovih dana očekujemo", istakao je Cvjetinović.

On je ocijenio da je licemjerno današnje obrazloženje CIK-a da politički subjekti nemaju pravo da podnose zahtjeve za ponavljanje izbora, nego samo CIK, čime je taj organ uzurpirao sva prava vezana za izborni proces.

Pavlović i Cvjetinović još jednom su ponovili da postoji mnoštvo dokaza i argumenata o neregularnosti u izbornom procesu i za poništavanje izbornih rezultata koje će dostaviti sudu. Oni očekuju da će ih Ustavni sud BiH profesionalno i stručno razmatrati i donijeti odluku u skladu sa zakonom, a to je, prema njihovom mišljenju, ponavljanje izbora uz pojačane mjere nadzora i maksimalnu kontrolu izbornog procesa u Srebrenici.

CIK BiH odbacio je danas zahtjev "Koalicije za Republiku Srpsku" za poništenje izbora u Srebrenici kao nedopušten, jer po zakonu politički subjekti ne mogu tražiti poništenje izbora, odnosno niko osim CIK-a ne može naložiti, niti zahtijevati njihovo poništenje.

Prijedlog predsjednika CIK-a BiH Branka Petrića da Komisija sama donese odluku o poništenju izbora u Srebrenici nije dobio potrebnu većinu glasova, jer su za njega glasala dva člana Komisije, a protiv je bilo pet.

Pavlović je ranije rekao Srni da su predstavnici Koalicije došli do podatka od oko 3.600 neregularnih ili sumnjivih glasova za Srebrenicu na lokalnim izborima, koji su odlučili izborni rezultat, što je neprihvatljivo za članice koalicije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: