SNSD će bojkotovati rad SO
169

CIK odbacio zahtjev za poništenje izbora u Srebrenici

FENA
Zahtjev Koalicije za Republiku Srpsku da se ponište izbori u Srebrenici je na današnjoj sjednici Centralne izborne komisije BiH (CIK) odbačen kao nedopušten.

Ni prijedlog predsjednika CIK-a Branka Petrića za poništenje izbora u Srebrenici nije prihvaćen na današnjoj sjednici. Za Petrićev prijedlog bila su dva glasa, dok je pet članova CIK-a bilo protiv.

Podsjetimo, političke partije iz Koalicije za Republiku Srpsku podnijele su žalbu Centralnoj izbornoj komisiji BiH smatrajući da lokalni izbori u Srebrenici nisu bili regularni.

"Smatramo da je bilo previše nevažećih listića u koje su, po našoj ocjeni, članovi biračkih odbora, nakon izbora dopisivali neke znakove, kako bi listići bili nevažeći. S druge strane, na mnogim biralištima je bilo više glasača nego što ih je bilo na spiskovima“, izjavila je tada Vesna Kočević koja je bila kandidat za načelnicu općine.

Milorad Dodik najavio je da će SNSD bojkotovati rad Skupštine općine Srebrenica.

Dodik je pozvao i sve druge stranke iz Republike Srpske da učine isto.

"SNSD neće pristupiti formiranju skupštinskih organa vlasti", izjavio je Dodik novinarima u Doboju.

Građanska inicijativa "Glasaću za Srebrenicu" pozdravila je tu odluku.

"Smatramo da partija koja je od ulaska u vlast potrošila milione maraka poreznih obveznika na negiranje genocida i ne treba učestvovati u vlasti općine Srebrenica. Njihovo dosadašnje učešće u vlasti, odnosno u radu Skupštine je u svakom slučaju bilo čin političke travestije prvog reda", navodi se u njihovom saopćenju.