Šta donosi prijedlog
436

SDP-ova racionalizacija FBiH: Ukidaju se kantonalne vlade, entitetska dobija 10 novih ministara

R. D.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Socijaldemokratska partija (SDP) jučer je predstavila plan racionalizacije Federacije BiH, projekt koji već duže vrijeme vodi gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović. Najzanimljivji dio cijelog plana je ukidanje kantonalnih vlada.
U planu se navodi kako bi se racionalizacija radila tako da bi kantoni ostali kao ustavna kategorija, ali bi izgubili vlade i skupštine. Nadležnosti bi bile podijeljene između entitetskog i lokalnog nivoa, a jedan od prihvatljivih modela su županije u Republici Hrvatskoj.

U narednom koraku SDP predviđa proširenje Vlade FBiH za najmanje 10 ministarstava za svaki od 10 kantona, kao i za onoliki broj ministara koliko je potrebno da se osigura i kantonalna i etnička zastupljenost.

"Kantoni zadržavaju status izbornih jedinica za izbor u parlamentarne organe na višim nivoima. Također, zadržava se organizacija sudske vlasti (kantonalni sudovi, tužilaštva, itd.), jer bi za izmjenu pravosudne strukture nužno bilo mijenjati državne propise, što nije izvodivo u ovom trenutku", planiraju u SDP-u.

Ovisno o dogovorenom modelu, planira se znatno smanjenje broja vanbudžetskih fondova, kojih sada u Federaciji BiH ima 35.

"Ustavom zagarantovati ravnopravnu regionalnu (kantonalnu) zastupljenost u upravljačkim strukturama, što po automatizmu znači i multietničku zastupljenost", dio je ideje.

U ovoj partiji kažu kako Federacija BiH ima: 142 ministra, 142 sekretara ministarstava, više od 300 pomoćnika ministara, oko 300 savjetnika, čak 11 premijera i oko 300 plaćenih poslanika.

Skupštine kantona imaju više od 1.000 plaćenih članova komisija i odbora. Federacija ima 35 vanbuždetskih fondova (1 penzioni, 11 fondova zapošljavanja, 11 zdravstvenih fondova, 11 fondova za ceste i jedan fond za autoceste). U agencijama, upravnim i nadzornim odborima, komisijama skupština i upravama vanbudžetskih fondova čitava je armija dobro plaćenih predsjednika i članova. Kada se ovome dodaju solidno plaćeni vijećnici i komisije gradskih i općinskih vijeća, onda se ne treba čuditi što je država u krizi.