Žele promjene
0

SDP predlaže racionalizaciju FBiH: Imamo veliki broj funkcionera koji mogu blokirati odluke

V. K.
Nermin Nikšić (Foto: T. S./Klix.ba)
Nermin Nikšić (Foto: T. S./Klix.ba)
U prostorijama Socijaldemokratske partije BiH (SDP) danas je održana press konferencija na temu racionalizacije Federacije BiH, a javnosti su se obratili predsjednik SDP-a Nermin Nikšić i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Fokus teme koja se tiče racionalizacije Federacije FBiH odnosi se prije svega na zdravstveni sistem u ovom bh. entitetu. Kako su istakli Nikšić i Imamović, preveliki broj političkih institucija koje su podijeljene na federalni i kantonalne nivoe, osnovni su razlozi neefikasnog sistema.

"Naša je želja da se borimo za što kvalitetniji život i da svi građani u BiH budu potpuno ravnopravni. Da imaju jednako pravo na pristup zdravstvenom osiguranju i zdravstvenim uslugama. Akcenat je na zdravstvenom sistemu u FBiH za koji smo vidjeli kako imamo stručne kadrove koji su spremni da daju sve od sebe, ali smo i vidjeli da teško funkcioniše i ne daje rezultate i u konačnici ne možemo reći da su svi građani u FBiH jednaki", rekao je Nikšić u uvodu.

Nakon predsjednika SDP-a, javnosti se obratio i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović koji je detaljnije objasnio razloge za racionalizacijom političkog sistema u FBiH.

"Federacija BiH ima 140 ministara, 140 sekretara, dvije stotine pomoćnika i 11 premijera . Oko 300 plaćenih poslanika,a skupštine kantona broje preko hiljadu članova plaćenih komisija. To nije racionalno i zbog toga je potrebna racionalizacija. Imamo preveliku javnu potrošnju što onemogućava rasterećenje privrede, stvara neefikasnost i korupciju. Preveliki je broj funkcionera koji mogu zaustaviti ili pokrenuti stvari", rekao je Imamović.

Jasmin Imamović (Foto: T. S./Klix.ba)
Jasmin Imamović (Foto: T. S./Klix.ba)

Imamović je istakao kako u ovaj bh. entitet broji preko 1.300 skupštinskih funkcionera i članova komisija kao i 600 funkcionera u izvršnoj vlasti. Gradonačelnik Tuzle je naglasio kako u Federaciji BiH postoji ogroman broj ministara čiji rad niko ne može kontrolirati.

"Mnogi su zaštićeni anonimnošću i to niko ne može kontrolisati. Mogu biti jako dobri ili jako loši. Ova strategija podrazumijeva smanjenje broja funkcionera i time bi se smanjila mogućnost korupcije. Ovaj sistem stvara pravnu nesigurnost jer imamo 11 ustava iz kojih proizilazi 11 pravnih sistema što zbunjuje investitore. Gradovi i općine u FBiH iz PDV-a prime 8 posto, najmanje na evropskom kontinentu. Gradovi u razvijenim zemljama kreću se između 30 i 35 posto", ističe Imamović.

Imamović je poručio kako se neravnopravnost građana naročito ogleda u zdravstvenim uslugama.

"Građani 85 posto potreba zadovoljavaju u gradu i općini. Stvara se nepomičnost i ono ne vodi u život i razvoj i stvara neravnopravnost građana i naroda. Najbolji primjer je zdravstveni sistem. Obaveza građana da uplaćuju doprinose jednaka je u cijeloj FBiH. Međutim, za taj novac svi građani ne mogu dobiti podjednake usluge. Zdravstvene usluge mogu se koristiti samo u kantonu i time su prava ograničena", rekao je gradonačelnik Tuzle.

Racionalizacija se odnosi prije svega na zdravstveni sektor (Foto: T. S./Klix.ba)
Racionalizacija se odnosi prije svega na zdravstveni sektor (Foto: T. S./Klix.ba)

Osvrnuo se i na pitanje 11 Zavoda za zdravstveno osiguranje koji također predstavljaju problem.

"U okviru FBiH imamo 11 Zavoda za zdravstveno osiguranje i niko ne može pratiti kako se taj novac dijeli i kome. Sa jednim zavodom bi dobijali lijekove neuporedo jeftinije. Esencijalne liste lijekova, u nekim kantonima su duže, dok su u nekima kraće. Gomilaju se dugovi u tim fondovima i prijete kolapsu sistema u pojedinim kantonima", poručuje Imamović.

Na kraju, Imamović je rekao kako će o racionalizaciji Federacije BiH razgovarati sa svim strankama na federalnom nivou te im ponuditi rješenja koja će zadovoljiti sve građane, ali i narode.

"Smatramo da se na ovakav način mogu pokrenuti reforme i može napraviti zaokret jer ćemo svim strankama ponuditi najbolje kada se nešto mijenja iz temelja. Može se zadovoljiti svaki narod i svi građani FBiH. Pokušat ćemo svim strankama objasniti zašto je racionalizacija dobra za građane", zaključio je Jasmin Imamović.