Oštra reakcija
0

SDP osuđuje pokušaj raspisivanja tendera menadžmenta EP BiH

FENA
Socijaldemokratska partija (SDP) BiH najoštrije je osudila pokušaj menadžmenta Elektroprivrede BiH da raspiše tendere u ukupnoj vrijednosti od oko 500 miliona KM iako je Parlament Federacije BiH prije nekoliko mjeseci usvojio zaključak kojim se stopiraju sve strateške investicije do izbora nove Vlade Federacije BiH.

"Informacije kojima raspolažemo, a koje smo dobili od malih dioničara ovog preduzeća, kažu da se u Elektroprivredi BiH prije izbora nove vlade planiraju investicije i raspisivanje tendera u ukupnoj vrijednosti od oko 500 miliona KM", navodi se u saopćenju SDP-a.

Investicija u vrijednosti od 120 miliona KM planirana je za vjetropark Hercegovina, priprema tendera za mini hidrocentralu u Konjicu u vrijednosti od 100 miliona KM, tenderi za nabavku rudnicima 100 miliona KM, tenderi za modernizaciju rudnika 100 miliona KM, te druge operativne nabavke u vrijednosti od 60 miliona KM.

Sve je, kako navode, isplanirao menadžment koji je 2010. godinu završio s gubitkom od 14 miliona KM, za razliku od 2009. koja je završena s dobitkom od 70 miliona KM, što je ustanovljeno i na sjednici Nadzornog odbora Elektroprivrede BiH, koja je održana u četvrtak, 24. februara.

"Nema nikakve sumnje da su ulaganja u elektroenergetski sektor velika razvojna šansa za BiH i upravo zbog toga je jedini način da se ta šansa iskoristi transparentan i zakonit proces i domaćinsko ulaganje", navode iz SDP-a.

Iz SDP-a su poručili da će se vlast u FBiH formirati, između ostalog, i zbog onih koji pokazuju šta su sve spremni učiniti da još više napune svoje džepove kad već njihova politička opcija nije pobijedila na proteklim općim izborima u BiH.