Energetski resursi
0

"SDA i Federalni parlament će spriječiti pljačku"

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Iako su Vlada i Parlament FBiH odlučili da veće i strateške investicije treba da provodi nova Vlada uz suglasnost Parlamenta Federacije BiH, neka preduzeća od strateškog značaja rade suprotno, pokušavajući da ostvare ličnu korist i nezakonitim djelovanjem iskoriste tehnički mandat vlade, saopćeno je iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Kao se navodi u saopćenju direktor i uprava Elektroprivrede BiH planiraju da prije imenovanja vlade, shodno svojoj dosadašnjoj praksi podređivanja svega ličnim interesima, raspišu tendere u vrijednosti pola milijarde KM u mini hidrocentralu u Konjicu, za vjetropark Hercegovina, te nabavke u rudnicima i druge operativne nabavke.

"Budući da je Elektroprivreda BiH, vođena aktualnom upravom, poslovnu 2010. godinu završila sa velikim gubitkom baš zbog netransparentnog djelovanja, iluzorno je govoriti o nekim njihovim ozbiljnim, ponajmanje zakonitim projektima.

Stranka demokratske akcije jeste i uvijek će podržavati sve što znači dobrobit i napredak za državu Bosnu i Hercegovinu i njene građane, pod uvjetom da se radi transparentno i u skladu sa zakonima i validnim procedurama.

"Zato pozivamo direktora i upravu Elektroprivrede BiH da poštuju odluke federalne vlade i parlamenta koji imaju obavezu i legitimitet da donose sve odluke, uključujući i one o strateškim investicijama i partnerima. U protivnom, SDA će, kao i do sada, učiniti sve da spriječi pljačku energetskih i drugih resursa Bosne i Hercegovine", saopćila je Služba za odnose s javnošću SDA.