Amer Jerlagić, Elektroprivreda BiH
0

"Elektroenergetski resursi trebaju ostati u vlasništvu države"

Razgovarao: Adis Karadža
Amer Jerlagić
Amer Jerlagić
Elektroprivreda Bosne i Hercegovine spada u red najvećih kompanija u našoj zemlji sa prošlogodišnjom zaradom od 72,2 miliona KM. U razgovoru sa našim novinarom generalni direktor kompanije Amer Jerlagić govori o očekivanim rezultatima u ovoj godini, planiranim investicijama, poskupljenju struje, izbornim rezultatima i budućnosti elektro-energetskog sektora u našoj zemlji.

Polugodišnji izvještaj pokazao je značajno manji dobitak Elektroprivrede BiH od 70 miliona dolara u odnosu na isti period prošle godine. Može li se napraviti prognoza ukupnih poslovnih rezultata kompanije za ovu godinu i da li ste zadovoljni ostvarenim?

Rezultati poslovanja za 2010. godinu trebali bi biti na nivou Plana poslovanja s tim što se očekuje umanjenje prihoda od tarifnih kupaca koje smo djelomično uspjeli sanirati prodajom na tržištu. S druge strane značajno smo reducirali i troškove u odnosu na planom predviđene, tako da bi konačni rezultat trebao biti na nivou planskog.

Šta Elektroprivreda BiH očekuje naredne godine i planirate li realizirati određene investicije?

EPBiH očekuje da nastavi uzlaznim putem kada je u pitanju investicijski ciklus. Kao prva velika investicija, u februaru 2011. godine, počinje revitalizacija i modernizacija bloka 6 u TE "Kakanj“ čija je vrijednost 95 miliona KM i svi poslovi su ugovoreni.

Naravno, ovdje želim istaći i novi investicijski ciklus, a tu prvenstveno mislim na početak gradnje četiri mini hidroelektrane (mHE) iz I faze izgradnje ukupno 15 mHE na rijeci Neretvici, zatim na ugovaranje opreme i glavnog projekat za HE "Vranduk“, ugovaranje opreme, glavnog projekta i izgradnju vjetroparka na platou Podveležja, zatvaranje konstrukcije finansiranja za blok 7 u TE "Tuzla“ i bloka 8 u TE "Kakanj“, završetak tendera za opremu za blok 7 kao i pripremu tendera za izradu glavnih projekata za ova dva bloka.

Istraživanja u Ustikolini

Također, nastavićemo istraživačke radove za HE "Ustikolina“ i garancije za feasibility studiju za HE "Janjići“ koju finansira KFW banka u iznosu od 640.000 eura.

Pored ovoga planirana su značajnija investicijska sredstva u elektrodistributivnu mrežu, uvođenje tzv. AMM sa elektronskim brojilima, uvođenje SAP-a u cijeloj firmi.

Kada su u pitanju rudnici u planu je realizacija druge tranše planom predviđenih investicija u dokapitalizaciju rudnika u iznosu od oko 120 miliona KM.

Prije nekoliko mjeseci obećali ste korisnicima da poskupljenja struje neće biti do 1. aprila 2011. godine. Hoće li obećanje biti održano i mogu li se građani nadati prolongiranju takve odluke?

Više puta sam izjavio da poskupljenja električne energije neće biti do 1. aprila naredne godine i sada stojim pri tom stavu. Za period nakon 1. aprila još ne mogu davati procjene.

Neposredno prije izbora EP BiH je dovedena u vezu sa spornom kampanjom "Nije kasno za bolji život" zbog koje je protiv ministra Vahida Heće podnesena krivična prijava. Zbog čega ste odlučili staviti potpis kompanije na reklamu koja je korištena u predizborne svrhe Stranke za BiH, a potom ste u javnosti tvrdili da za nju niste izdvajali novac?

Još jedno potvrđujem da iz EP BiH nije otišao niti jedan fening za bilo čiju političku kampanju, a logo kompanija EPBiH i EPHZHB postavljen je svojevoljno.

Veliki investicijski ciklus

Hoće li izborni rezultati i poraz Stranke za BiH djelovati na rad i funkcionisanje Elektroprivede Bosne i Hercegovine kao i Vašu poziciju?

Nadam se da bilo čiji politički rezultat neće i ne bi trebao utjecati na rad i funkcionisanje najveće državne kompanije, posebno iz razloga što je ova kompanija ušla u veliki investicijski ciklus. O mojoj poziciji ne odlučujem ja nego vlasnici kompanije, a rezultati koje je postigla sadašnja Uprava na čijem sam čelu postali su prepoznatljivi i u širem regionu.

Kako vidite elektroenergetski sektor u našoj zemlji za nekoliko godina? Hoće li vrijedni resursi ostati u vlasništvu naše zemlje ili će završiti u rukama stranaca?

Elektroenergetski sektor Bosne i Hercegovine najveće je blago koje posjeduje ova država. Bilo da se radi o konvencionalnim izvorima električne energije (ugalj) ili obnovljivim (voda i vjetar) i smatram da ti resursi trebaju ostati u vlasništvu naše zemlje.