EP BiH
0

U 2010. ostvareni značajniji poslovni rezultati, ali smanjen profit

FENA
Elektroprivreda BiH (Sarajevo-x.com)
Elektroprivreda BiH (Sarajevo-x.com)
Elektroprivreda BiH (EPBiH) je 2010. godinu završila sa značajnim rezultatima, iako je i ova godina bila godina snažne recesije.

Direktor Elektroprivrede BiH Amer Jerlagić kazao je danas na novogodišnjoj pres-konferenciji u Sarajevu da su zabilježene rekordne investicije od 180 miliona KM i da su više u odnosu na 2009. za 20 miliona KM te da je s domaćim kompanijama napravljeno ugovora u vrijednosti višoj od 250 miliona KM.

  • Kada se tome doda i iznos od 200 miliona KM iz 2009., što zajedno daje 450 miliona KM, vidi se da je to više nego za period 2000. - 2008. godina, kazao je Jerlagić.

On je istaknuo da je na hidroelektranama na Nertvi proizvedeno 2.100 GWh, što je apsolutni rekord otkad postoje ove HE, kao i da je zabilježena rekordna prodaja na tržištu od 7.000 GWh.

  • Bez obzira na ovakve visoke proizvodne performanse nismo mogli ostvariti prihod kakav je bio u 2009. Očekivani prihod u ovoj godini je 875 miliona KM i niži je od planiranog za 12 miliona KM, a osnovni razlog tome je značajno umanjenje od 2,2 procenta potrošene električne energije kod tarifnih kupaca. Profit EPBiH u 2010. iznosit će oko dva miliona KM, dok je u 2009. bio 62 miliona KM. Razlog tome je to što domaća tarifa ne pokriva troškove poslovanja, a cijene na tržištu su ostale niske, kazao je Jerlagić i dodao da će očekivani prihod kompanije za 2011. biti sigurno veći od 900 miliona KM.

Posebno je istaknuo da je EPBiH u 2010. zadržala nivo naplate svojih potraživanja na evropskom nivou od 98,7 posto, kao i nivo distributivnih gubitaka s kojima se, kako je rekao, ne može pohvaliti nijedna kompanija na zapadnom Balkanu od 9,4 posto.

  • Reducirani su svi troškovi na koje je EPBiH mogla uticati.U ovoj godini ugovoreni su svi radovi i isporuka opreme za revitalizaciju i modernizaciju blokova 6 u TE Kakanj i TE Tuzla, ukupne vrijednosti 220 miliona KM. Također, dobivene su okolinske dozvole za blok 7 u TE Tuzla i blok 8 u TE Kakanj i okolinske dozvole za četiri mHE na rijeci Neretvici, dok se početak gradnje očekuje iduće godine, kazao je direktor EPBiH.

Od 1. oktobra ove godine u Elektrodistribuciji Sarajevo je uveden i SAP, a to je, prema Jerlagićevim riječima, najtransparentniji način finansijskog poslovanja jedne kompanije. U narednoj godini, kako je najavljeno, slijedi uvođenje SAP-a i u ostalim podružnicama EPBiH.

Uprava i Sindikat EPBiH su također u ovoj godini donijeli odluku o izdvajanju 75.000 KM za poplavljena područja u Tuzlanskom, Sarajevskom i Bosanskopodrinjskom kantonu.

Jerlagić je najavio da će EPBiH u 2011. imati dosta posla i da će nastaviti s doradom kapitalnih projekata.

-U 2011. ćemo zatvoriti konstrukciju finansiranja za blok 7 u TE Tuzla i blok 8 u TE Kakanj, nastaviti izradu studijskih dokumenata za HE Janjići , zatim, očekujemo koncesije za Vjetropark Podveležje, izraditi integralnu studiju za rijeku Bosnu , od Sarajeva do Doboja gdje se planira izgradnja 25 HE, nastaviti s realizacijom investiranja 121 miliona KM u rudnike, kao i s investiranjem u elektrodistributivnu mrežu, vlastitim sredstvima i s kreditom EBRD-a, kazao je Jerlagić. Poslovanje EPBiH u 2010. uspješnim i transparentim je predstavio i član Odbora za reviziju EPBiH Izudin Kešetović.