Pozitiva(c) dana
0

SDP i SDA, proevropski blok za BiH u EU i NATO-u

Sarajevo-x.com
Bruxelles: Pomoć u euroatlantskim integracijama
Bruxelles: Pomoć u euroatlantskim integracijama
Da će biti teško formirati državnu vlast u Bosni i Hercegovini postalo je jasno već u izbornoj noći. Da nije nemoguće očekivati promjene, pokazale su juče dvije stranke, odnosno predstavnici Stranke demokratske akcije i Socijaldemokratske partije koji su razgovarali o budućoj saradnji na državnom nivou, ali i nižim nivoima vlasti.

Predsjednici Zlatko Lagumdžija i Sulejman Tihić predvodili su najviše delegacije dvaju stranaka, a nakon razgovora iza zatvorenih vrata, novinarima su na konferenciji za štampu kazali kako su se na prvim zvaničnim pregovorima nakon općih izbora razmijenila mišljenja o mogućim partnerima u vlasti te analizirala trenutna situacija.

I Tihić i Lagumdžija su se složili kako je prvi i najvažniji zadatak nove vlasti ustavna reforma, kako je potrebno više programa, manje matematike, a da je najvažniji program evropski put BiH. U tom smislu, Halid Genjac, dosadašnji predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PS BiH zadužen je da pripremi projektni zadatak na osnovu posljednjeg Izvještaja Evropske komisije o napretku BiH.

SDA i SDP za proevropski blok

Istina je da postoje brojne razlike u političkim stavovima ovih dvaju stranaka. Uostalom, SDA je posljednjih osam godina bila na vlasti u državi i Federaciji, dok SDP nije. Ipak, obje stranke su istinski zainteresirane za evropsku budućnost BiH koja će se manifestirati članstvom u Evropskoj uniji i NATO-u. Sa zajednički formiranom platformom, ove stranke mogu nastupiti ka mogućim i federalnim i državnim partnerima. Ukoliko odbiju i pomisao da razgovaraju o ustavnim promjenama pireg kapaciteta nego što je to neophodna izmjena po presudi Strazburškog suda u slučaju Sejdić/FInci, bit će jasno i domaćoj javnosti i Bruxellesu da je proevropska pozicija mnogih stranaka tek deklarativne prirode.

Iako je riječ tek o prvom koraku, a naredni će biti teški, ova vijest ulijeva optimizam. Uostalom, obje stranke su vrlo jasno kazale šta i koga neće.