Zlatko Lagumdžija
0

"SDP BiH spreman da formira proevropski orjentiranu vladu"

FENA
Socijaldemokratska patija (SDP) BiH u potpunosti je spremna da formira novu proevropski orjentiranu Vladu, s namjerom da nova vlast značajno ubrza bh. put u EU i NATO, istaknuo je danas u Sarajevu predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija na sastanku s ambasadorom Republike Hrvatske u BiH Tončijem Staničićem.

Lagumdžija je naglasio da su građani BiH svojim glasovima jasno odbili politiku koja je u proteklom periodu rezultirala političkom nestabilnošću, ekonomskim nazadovanjem, zastojem u oblasti evropskih integracija, kao i sve lošijim ambijentom za život običnog čovjeka, navodi se u saopćenju SDP-a BiH.

On je istaknuo da SDP nije zainteresiran za podjelu funkcija s eventualnim partnerima u vlasti, nego isključivo za podjelu odgovornosti za budućnost BiH koja vrlo brzo može krenuti naprijed ukoliko se postigne saglasnost oko implementacije SDP-ovog programa "5 politika".

Potcrtao je zainteresiranost SDP-a da BiH dobije vlade na svim nivoima koje će praviti državu sposobnu da samostalno ispunjava kriterije za članstvo u NATO-u i EU, te naglasio da ova stranka ima jasan plan kako da BiH za kratko vrijeme od "evropskog slučaja" postane "evropski pozitivni primjer".