Predsjedništvo SDP-a
0

"Odmah krenuti u formiranje proevropskih vlada na svim nivoima"

Sarajevo-x.com
Sinoć je u Sarajevu okončana vanredna proširena sjednica Predsjedništva SDP-a na kojoj su pored članova Predsjedništva prisustvovali i predsjednici kantonalnih i regionalnih odbora iz cijele Bosne i Hercegovine.

"SDP se zahvaljuje svim građanima koji su iskoristili svoje biračko pravo, a posebno onima koji su nam dali povjerenje koje nećemo iznevjeriti", poručili su iz ove stranke.

Svim Predsjednicima kantonalnih i regionalnih odbora čestitano je na odličnim rezultatima koji su SDP-u omogućili 290.000 glasova u BiH i najveći broj mandata u Parlamentu BiH, Parlamentu Federacije BiH i 5 kantona. Posebno su apostrofirani rezultati Željka Komšića i Enesa Suljkanovića te prelazak izbornog praga u RS-u koji će SDP-u omogućiti klub poslanika u Narodnoj Skupštini RS-a i mandat u državnom Parlamentu iz RS-a.

Na sjednici Predsjedništva formirano je nekoliko grupa za implementaciju izbornih rezultata, te posebna grupa za kadrovska pitanja. Predsjednik SDP-a ovlašten je da vodi pregovore sa potencijalnim koalicionim partnerima, a na raspolaganju mu je i radna grupa formirana za tu namjenu. Donešen je zaključak da je potrebno odmah krenuti u implementaciju izbornih rezultata i konstituisanje kantonalnih skupština te formirana grupa za konstituiranje Domova naroda, kao uslova za konstituisanje vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini.

"Nova vlast predvođena SDP-om mora sprovesti ustavne reforme koje će institucionalizirati mogućnost države da osigura svoje jedinstvo i sama ispuni kriterije za NATO i EU članstvo", saopštili su iz SDP-a.

Pet politika SDP-a kao pet ključnih rješenja za Bosnu i Hercegovinu iz oblasti ekonomije, vladavine prava, socijalne reforme, obrazovanja i zdravstva, moraju biti osnova programa rada i novih vlada koje će biti formirane kao jedan tim za jednu državu Bosnu i Hercegovinu.

Zaključeno je da je SDP u potpunosti spreman da formira novu, proevropski orjentisanu Vladu, s namjerom da nova vlast značajno ubrza bosanskohercegovački put u EU i NATO. Bosna i Hercegovina ima sve predispozicije da se brzo priključi u veliku evropsku porodicu, a SDP je spreman da je povede u tom pravcu.

Predsjedništvo SDP-a pozvalo je vladajuće stranke da u tehničkom mandatu ishitrenim imenovanjima i odlukama ne pokušavaju dovršiti započete nezakonite aktivnosti oko rasprodaje državnog blaga i resursa.