Život povratnika
116

SDA: Vlasti u Foči se sastale sa dva člana SDP-a i tvrde da Bošnjaci nisu uznemireni

E. A.
Mural u Foči
Mural u Foči
Murali osuđenim ratnim zločincima poput Ratka Mladića ili Draže Mihailovića isctani na fočanskim zgradama, pucanje na povratnike ili skrnavljene Aladža džamije u Foči predstavnicima lokalne vlasti očito nisu provokacija, dalo bi se zaključiti iz nekih političkih aktivnosti.

Bar tako izgleda nakon nedavnog sastanka koji su organizirali načelnik ove općine Milan Vukadinović i predsjednik lokalnog parlamenta Srđan Drašković sa građanima bošnjačke nacionalnosti iz nekoliko mjesnih zajednica u Foči.

Prema pisanju Radio Foče, Bošnjaci su tokom sastanka demantovali bilo kakvu ugroženost i diskriminaciju te poručili da se u Foči osjećaju bezbjedno i slobodno, kao i da se priče o navodnoj ugroženosti koje su plasirane u federalnim medijima koriste u političke svrhe. Vukadinović je tokom sastanka istakao da je potrebno "spriječiti svaki vid politikanstva i ubiranja jeftinih poena", te da je Foča otvoren grad za sve, dok je Drašković između ostalog poručio da ih ne interesuju priče od prije 30 godina.

Nisu se međutim dotakli pitanja murala koji u Foči oslikavaju upravo prošlost prije skoro tri decenije koja "boli" mnoge Bošnjake iz ovog grada, te drugih koje u Foči želi otvoriti Bošnjačka zajednica organizovana kroz Medžlis Islamske zajednice Foča, Udruženje žrtava rata Foča 92-95, Udruženje građana povratnika i raseljenih lica u općinu Foča te BZK "Preporod".

Upravo ovim povodom oglasio se Izet Spahić (SDA), jedini bošnjački odbornik u SO Foča koji zahtjeva od loklanih vlasti održavanje zajedničkog sastanka funkcionera lokalne uprave i načelnika PU Foča sa predstavnicima Bošnjačke zajednice zbog, kako ističe, velikog broja nemilih događaja u proteklih šest mjeseci koji su itekako uznemirili fočanske Bošnjake.

"Zaključak sastanka koji su predstavnici vlasti održali sa dva člana SDP-a BIH koji su na lokalnim izborima osvojili ukupno 14 glasova i ne mogu sebe smatrati predstavnicima Bošnjaka, je da Bošnjaci nemaju razloga da budu uznemireni i da je bezbjednosna situacija stabilna. Upravo ovakvi sastavnci su stvarno politikanstvo. Odbacujem tvrdnje načelnika općine da mi je cilj politikanstvo i ubiranje političkih poena. Moj jedini cilj je ukazati zbog čega su fočanski Bošnjaci uznemireni I na probleme sa kojima se susreću", tvrdi Spahić.

Da su Bošnjački povratnici u istočnoj Bosni izloženi permanentnim provokacijama i uznemiravanju posebno u vrijeme Ramazana upozorili su i iz Islamske zajednice u BiH pozivajući nadležne iz manjeg bh. entiteta da se konačno pozabave rješavanjem ovog problema.