BiH
17

SDA traži ostavke u Vijeću ministara zbog kršenja zakona i Ustava

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Stranka demokratske akcije (SDA) podržava opravdane zahtjeve građana koji su protestirali pred zgradom institucija Bosne i Hercegovine u Sarajevu zbog neusvajanja zakona o jedinstvenom matičnom broju građana (JMB). Traži da ostavku podnesu ministri u Vijeću, posebno oni u čijoj je nadležnosti predlaganje ovog zakona, saopćeno je danas iz te stranke.

"Zbog zastoja Bosne i Hercegovine na njenom putu prema Evropskoj uniji i NATO savezu (neprovođenje presude Sejdić - Finci, Sporazuma o vojnoj imovini, neprovođenje odluke Ustavnog suda BiH o državnoj imovini itd.), posebno zbog situacije u koju su dovedeni Bosna i Hercegovina i njeni građani usljed neusvajanja zakona o JMB, ostavke prvenstveno treba da podnesu ministri koji su odgovorni za predlaganje ovoga zakona, ali i oni koji su licemjerno davali izjave da podržavaju opravdane zahtjeve protestnika a ništa nisu učinili po tom pitanju", navodi se u saopćenju SDA.

Dodaje se kako je Vlada Republike Srpske (RS) nedavno, suprotno Ustavu Bosne i Hercegovine, donijela odluku o izdavanju JMB u tom entitetu, zbog čega je predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik SDA Sulejman Tihić Ustavnom sudu BiH podnio zahtjev za poništenje ove odluke Vlade RS-a.

"Suprotno tome, bošnjački ministri u Vijeću ministara, uključujući i one koji se predstavljaju kao Bosanci, usvojili su privremenu odluku o JMBG i pristali na diktat iz RS-a legalizirajući neustavnu odluku Vlade RS-a", kaže se u saopćenju SDA.

Ova stranka smatra da je Vijeće ministara svjesno prekršilo Ustav Bosne i Hercegovine i dovelo u pitanje kredibilitet cjelokupnog sistema ličnih podataka bh. državljana.

"To može dovesti do ponovnog uvođenja viznog režima za bh. građane dok cijeli region velikim koracima ide prema EU", navodi SDA.

Vijeće ministara je također nezakonito donijelo odluku o provođenju popisa stanovništva, smatra ova stranka i dodaje da ministri koji krše Ustav i zakone Bosne i Hercegovine treba da odu sa svojih pozicija "jer su dokazali da su ih nedostojni".