BiH
40

SDA: Što prije ući u proceduru imenovanja sastava Vijeća ministara i Vlade FBiH

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjedništvo SDA prihvatilo je danas informaciju o toku implementacije izbornih rezultata i očekuje da se što prije uđe u proceduru imenovanja novog sastava Vijeća ministara BiH i Vlade Federacije BiH.

SDA u saopćenju, objavljenom nakon sjednice Predsjedništva stranke, navodi da se očekuje da se što prije okonča proces uspostavljanja kantonalnih vlada.

U saopćenju se navodi da Predsjedništvo SDA pozdravlja i podržava izjavu o evropskim integracijama BiH, koja predstavlja važan korak u procesu pridruživanja BiH sa EU.

"Pozivamo i druge političke stranke da podrže izjavu o neopozivoj opredijeljenosti reformama kako bi BiH mogla aktivirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, te podnijeti kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU", navodi se u saopćenju.

Predsjedništvo SDA zahtijeva od svih kantonalnih vlada da se povratnicima, posebno onim u Republiku Srpsku, omogući puni paket zdravstvene zaštite, kao i za stanovnike u tim kantonima.

"Nedopustivo je da se zbog tog problema, kao i zbog drugih statusnih pitanja, povratnici po drugi put dovode u situaciju da napuštaju svoje ognjište. SDA daje punu podršku potpunom povratku na prijeratna prebivališta, između ostalog i kroz pružanje ovakvog vida zdravstvene zaštite", navodi se u saopćenju.

Na današnjoj sjednici Predsjedništva SDA usvojen je i prijedlog dodatnih kriterijuma za predlaganje kandidata na pozicije u izvršnim tijelima.

Na zahtjev Glavnog odbora, Predsjedništvo SDA je utvrdilo Informaciju o provođenju kadrovske politike u SDA, koja će biti razmatrana na narednoj sjednici Glavnog odbora.

Redovna sjednica Glavnog odbora SDA biće održana 13. februara u Sarajevu.