BiH
17

Predsjedništvo SDA: Potrebna ekspertna analiza o Sutorini

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) najoštrije je osudilo, kako ističe, gnusni teroristički napad na redakciju lista Charlie Hebdo u Parizu 7. januara.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

SDA je danas na sjednici Predsjedništva dala punu podršku odlučnoj i beskompromisnoj borbi protiv terorizma. Ocijenjeno je da se eventualne kolizije u shvatanju slobode izražavanja i zaštite vjerskih svetinja i simbola ne mogu rješavati nasiljem, već dijalogom i drugim demokratskim sredstvima.

"Vršiti teroristički čin pozivajući se na vjeru predstavlja u osnovi terorizam protiv same vjere. Napad na ljudski život i dostojanstvo je negacija svake istinske vjere", ističe se u saopćenju SDA.

Predsjedništvo SDA je prihvatilo informaciju o implementaciji izbornih rezultata i zahtjeva da se što prije zakaže sjednica Doma naroda FBiH kako bi se imenovali predsjednik i potpredsjednici Federacije, a zatim i mandatar Vlade FBiH.

Također, očekuje se da do kraja sedmice Predsjedništvo BiH okonča proceduru imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

SDA najoštrije osuđuje pokušaje pojedinaca i političkih snaga u BiH da se kroz kompromitaciju istaknutih komandanata Armije BiH i funkcionera iz vrha SDA, zaustavi formiranje strukture vlasti u BiH, destabiliziraju dogovorene koalicije, a time destabiliziraju i prilike u zemlji.

Ocijenjeno je da je krajnji cilj tih retrogradnih snaga (SNSD, SBB i Mirsad Kebo) izjednačiti zaraćene strane, baciti sjenu na karakter borbe koju su vodile patriotske snage u BiH i staviti stigmu islamskog radikalizma na bošnjački narod koristeći talas rastuće islamofobije u svijetu.

Predsjedništvo SDA uputilo je čestitke novoizabranoj predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović, te joj zaželilo uspješan mandat.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

"Očekujemo da se odnosi između naše dvije zemlje odvijaju na bazi međusobnog uvažavanja i poštivanja. Smatramo da je odmah potrebno pristupiti rješavanju otvorenih pitanja između naših zemalja, kao što su ugovor o državnoj granici, ugovor o prolazima do Luke Ploče i kroz Neum, rješavanje pitanja imovine BiH, prava radnika iz BiH koji su radili u Hrvatskoj do početka rata i slično", jedan je od zaključaka Predsjedništva SDA.

Naglašeno je da će BiH poštovati suverenitet Hrvatske te da se neće miješati u njene unutarnje stvari, ali se očekuje isto takvo ponašanje i s druge strane. Pitanje organizacije BiH i ustavnih reformi nije pitanje susjeda, naglašeno je, već isključivo unutrašnja stvar BiH.

Predsjedništvo SDA pozdravilo je i podržava utvrđeni Prijedlog izjave Predsjedništva BiH o opredijeljenosti političkih snaga u BiH za preduzimanje neohodnih reformi u okviru procesa pristupanja BiH Evropskoj uniji.

Ističe se da ta Izjava predstavlja važan korak u procesu pridruživanja BiH u EU. Pozvane su i druge političke stranke da podrže izjavu o neopozivoj opredijeljenosti reformama kako bi BiH mogla aktivirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju te podnijeti kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU.

Predsjedništvo SDA pozvalo je državne institucije da se još jednom razmotri prijedlog Ugovora o državnoj granici sa Crnom Gorom u području Sutorine. Naglašeno je da je prije usvajanja bilo kakvih odluka u pogledu Ugovora i predložene Rezolucije u Parlamentu BiH nužno napraviti sveobuhvatnu ekspertnu analizu iz koje bi bile jasno vidljive posljedice bilo kakvog postupanja po interes BiH i njene međunarodno priznate granice.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Predsjedništvo SDA donijelo je odluku da kandidat za premijera Vlade FBiH bude diplomirani inžinjer mašinstva iz Gradačca Fadil Novalić, a kandidatkinja za potpredsjednicu Federacije BiH specijalistkinja opće hirurgije iz Bugojna Melika Mahmutbegović.

Kandidati za delegate u Dom naroda PS BiH su Safet Softić, Halid Genjac i Sead Kadić.

Za predsjednika Kluba poslanika SDA u Parlamentu FBiH predložen je Ismet Osmanović, a za zamjenika Safet Kešo.

Za potpredsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH kandidiran je Jasenko Tufekčić, dok je za predsjednika Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda FBiH kandidiran Osman Ćatić.

Predsjedništvo SDA je dalo saglasnost za mandatara Unsko-sanskog kantona Izudina Saračevića i premijera Tuzlanskog kantona Begu Gutića.

Od Vlade FBiH zatraženo je da se zaustavi proces imenovanja direktora Kliničkog centra Univeziteta u Sarajevu, te primijeni moratorij na sva dalja imenovanja, zaključeno je na sjednici Predsjedništva SDA, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću te stranke.