BiH
0

SDA predložila Naidina Ahmetspahića za načelnika Zenice

Piše: E. M.
Naidin Ahmetspahić (Foto: Klix.ba)
Naidin Ahmetspahić (Foto: Klix.ba)
Općinski odbor Stranke demokratske akcije Zenica nakon smrti gradonačelnika Husejina Smajlovića za ovogodišnje izbore za kandidata gradonačelnika predložila je Naidina Ahmetspahića.

On je u dosadašnjem izbornom procesu SDA najmlađi kandidat ikada predložen za funkciju načelnika Zenice poslije rata što predstavlja novi izazov za SDA. Nakon obavljene unutarstranačke procedure Općinski odbor SDA Zenica prihvatio je kandidaturu Naidina Ahmetspahića za poziciju gradonačelnika Zenice te su mu većinskim glasanjem dali povjerenje.

Na sjednici su usvojene i kandidatske liste za Gradsko vijeće u skladu sa zaključcima Predsjedništva SDA, a nosilac liste za ovogodišnje izbore je profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici Spahija Kozlić.

Bivši gradonačelnik Zenice Husejin Smajlović, koji je preminuo krajem mjeseca maja, u protekla tri mandata bio je kandidat za načelnika ispred ove stranke te je svojim djelima ostavio neizbrisiv trag u Zenici.

"Naša je obaveza, kao odgovorne stranke, da nastavimo procese infrastrukturnog jačanja grada i okoline i da uneseme svježine i dodatne energije u neke segmente rada gradskih struktura i javnih službi. Čvrsto vjerujemo da će ove ciljeve moći ostvariti naš kandidat Naidin Ahmetspahić uz pomoć SDA i gradske administracije", poručili su iz OO SDA Zenica.

Ahmetspahić je rođen 1973. godine u Zenici gdje je završio srednju školu, a sa 18 godina se priključio Armiji RBiH u kojoj je bio do okončanja agresije. Obrazovanje nakon rata je nastavio na Fakultetu ekonomije i menadžmenta u Kuala Lumpuru u Maleziji, a postdiplomsko školovanje završio na Univerzitetu u Torinu gdje je stekao zvanje magistra nauka u oblasti lokalnog ekonomskog razvoja.

Nakon školovanja zaposlio se u Agenciji za ekonomski razvoj ZEDA na poziciji projektnog menadžera i aktivni je sudionik mnogih razvojnih projekata među kojima i projekat toplane u Nemili koji je realiziran sa Češkom razvojnom agencijom vrijednosti 5,5 miliona KM. Učestvovao je i bio jedan od nosilaca u izradi najznačajnijih strateških razvojnih dokumenata za grad Zenicu u prethodnih 12 godina.

Do sada je dva puta bio biran u Općinsko vijeće Grada Zenice te je bio izabran i za Kantonalnu skupštinu ZDK.