BiH
766

SDA Zenica obilježila 26. rođendan: Nastavit ćemo sa istom vizijom gdje je stao Husejin Smajlović

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Šefik Džaferović (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici večeras je svečanom akademijom obilježena 26. godišnjica postojanja SDA Zenica, a prisutnima se obratio i kandidat za gradonačelnika Zenice Naidin Ahmetspahić.

Svečanoj akademiji Stranke demokratske akcije u Zenici prisustvovao je veliki broj građana Zenice, a predsjednik SDA Zenica Ibrahim Šišić je kazao da je današnji dan prilika da se svi prisjete prošlosti stranke i da se daju smjernice za budući rad.

"SDA je najveća politička partija u BiH, a ja bih kazao i najznačajnija politička kulturna i historijska pojava kod Bošnjaka u 20 vijeku. Sa politikom SDA se možete slagati ili ne, kritikovati je ili ne, ali jedno je istina da je 90-tih godina vodila narod kroz trnovit put koji nismo birali već nam je bio namijenjen. Ovih dana navršilo se 40 dana od smrti gradonačelnika Husejina Smajlovića na bolji svijet, a večeras sjećanjem na njega dokazujemo da život mora ići dalje. Večeras svjedočimo da će za neke ljude biti prostora u stalnom sjećanju", kazao je Šišić skupu u velikoj sali Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici.

Svoj govor je zaključio riječima da je Smajlovićev mandat od 12 godina obilježio odličan posao, čist obraz i dostojanstvo što su najvrednije moralne karakteristike.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA Miralem Galijašević je kazao da činjenica Smajlovićevog mandata od 12 godina govori da građani vjeruju stranci SDA te da očekuje pobjedu SDA na lokalnim izborima, ističući izbore u Zenici.

"Samo s našim ljudima možemo nastaviti reformske procese i realizovati projekte. Moja uloga kao premijera Kantona je da stabilizujem Kanton, radimo na konkretnim projektima i provodimo brze i efikasnije reforme koje bi trebale rezultirati većim brojem radnih mjesta", dodao je Galijašević.

Na večerašnjoj svečanoj akademiji predstavljeni su i kandidati SDA za Gradsko vijeće Zenice sa nositeljem liste Spahijom Kozlićem, a potom se prisutnima obratio kandidat za gradonačelnika ispred SDA Naidin Ahmetspahić.

"Ovo je čast koju nisam tražio, ali sam je prihvatio sa poštovanjem i zahvalnošću svjestan počasti koja mi je ukazana, ali i ogromne odgovornosti koju moram preuzeti. Nije lako preuzeti poziciju nakon velikog čovjeka čiji dometi su grandiozni i poput planine stoje pored nas. Na ovu poziciju se kandidiram nakon tri uzastopna mandata jednog od najvažnijih ljudi koje je Zenica imala u svojoj historiji. Rezultati koje je ostavio stoje kao miljokazi, historijski čin po kojem će se mjeriti uspjeh ili neuspjeh njegovih nasljednika. Ponosan zbog onoga što je urađeno u Zenici proteklih godina, a vođen onim da ne može neko rješavati naše probleme nastavit ćemo pisati bolje stranice Zenice gdje je stao i naš Huso", poručio je Ahmetspahić.

Potpredsjednik SDA Šefik Džaferović je kazao da je SDA politička stranka koja je imala veliku ulogu u procesima 1990-ih godina pa do danas.

"Teško je pronaći stranku koja je na izazove odgovorila kao SDA. Ona je prepoznala šta se iza brda valja i organizirala bošnjački narod, patritote, i vratila im osjećaj samopuzdanja", izjavio je Džaferović te dodao da Bosna i Hercegovina i SDA imaju veliku povezanost u smislu dok je jaka SDA da će biti jaka i Bosna i Hercegovina.

Tokom večerašnje svečane akademije istaknuti su i rezultati koje je SDA u proteklom periodu uradila u Zenici te su podijeljene zahvalnice najzaslužnijim članovima i simpatizerima.