BiH
0

SDA podržala dogovor Vlade s boračkim udruženjima

FENA
Sulejman Tihić
Sulejman Tihić
Predsjedništvo SDA podržalo je na današnjoj redovnoj sjednici dogovor Vlade Federacije BiH s boračkim udruženjima, što znači donošenje zakona o dodatnim pravima demobiliziranih boraca koji pored ostalog predviđa i formiranje fonda za njihovo zapošljavanje, izmjene zakona o izvršenju budžeta kojim se za sve budžetske korisnike uvodi isplatni koeficijent i odnosi se na sva primanja iz budžeta, da se isplaćivanje svih primanja budžetskih korisnika vrši u skladu sa stopom inflacije u prethodnoj godini.

Predsjedništvo SDA smatra da nije neophodno uvođenje prihodovnog cenzusa jer se prethodno navedenim mjerama može osigurati kretanje rashoda u okviru prihoda budžeta. Međutim, ukoliko bi neuvođenje prihodovnog cenzusa moglo ugroziti finansijski aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom i Svjetskom bankom, što bi značilo upitnost finansiranja svih obaveza budžeta (penzije, socijalne naknade, boračke naknade, invalidnine itd.), SDA će podržati poseban privremeni zakon o prihodovnom cenzusu za sve korisnike budžeta u Federaciji Bosne i Hercegovine, saopćila je Služba za odnose s javnošću SDA.

U tom slučaju, prihodovni cenzus ne bi mogao biti niži od 800 KM za pojedinačna primanja odnosno 1200 KM za tročlanu porodicu. Sve ove mjere SDA će podržati samo ako isto učine i ostale stranke parlamentarne većine.