Safet Redžić najavljuje
0

Ako ne bude izmjena Zakona o borcima, veliki protesti

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Nakon današnjeg sastanka predstavnika četiriju boračkih udruženja u Federaciji BiH s federalnim ministrom za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Zahidom Crnkićem predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Safet Redžić izjavio je Agenciji Fena da će se branioci vjerovatno odlučiti na proteste po cijeloj Federaciji ako Federalni parlament stavi na dnevni red izmjene jednog dijela boračke legislative, za šta je jučer entitetska vlada uputila prijedlog u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.

Redžić posebno naglašava da je ove izmjene Vlada utvrdila bez saglasnosti branilaca, koji su o tome saznali 95 posto od medija, a samo pet posto u kontaktima s ministrom Crnkićem, ali ne i s predstavnicima Federalnog ministarstva finansija niti s Vladom.

On je za četvrtak najavio sastanak članova boračkih udruženja s predsjedavajućim u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Safetom Softićem, koji je danas kazao da iz Vlade zasad nije stigao zahtjev za eventualno vanredno zasjedanje parlamenta povodom njenih upućenih prijedloga za izmjenu boračkih zakona.

Te izmjene se odnose na najavljeno uvođenje imovinskog cenzusa kao uvjeta za primanja pojedinih kategorija ratnih vojnih invalida, kao i za dobitnike ratnih priznanja i članove njihovih porodica.

Naznačeno je da se Vlada odlučila na izmjenu ovog dijela boračke legislative radi ispunjenja uvjeta iz Programa zajma Svjetske banke za razvojne politike (DPL), i to s rokom do 26. februara, ali Safet Redžić uime nezadovoljnih branilaca kaže da država ima načina da na drugi način dođe do novca, a ne putem zajmova ili kredita, koje na koncu treba vraćati.

Predloženim izmjenama i dopunama legislative, koje je jučer razmatrala Vlada, za određene korisnike prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite (vojni invalidi ispod 60 posto) i korisnike porodične invalidnine (izuzev djece koja su na redovnom školovanju) uvodi se prihodovni cenzus kao uvjet za daljnje korištenje ovih prava.

Prema najavi, prihodovni cenzus će se primjenjivati od 1.1. 2011. godine, s tim da će im isplata prestati 31.12. 2010. godine ako do tog datuma korisnici ne podnesu zahtjev za nastavak isplate ovih primanja. Potvrde o imovinskom stanju izdavat će posebne ustanove, a prihodovni cenzus, metode njegove primjene, kao i vođenje postupka nakon podnošenja zahtjeva za izdavanje bit će uređeni posebnim propisom.

Odredbe o prihodovnom cenzusu odnose se i na dobitnike ratnih priznanja i odlikovanja, s primjenom od 1. 5. 2010. godine, do kada korisnici ovih prava mogu podnijeti zahtjev za nastavak isplate, koja u protivnom prestaje 30. 4. 2010. godine.

Za sve korisnike prava po ova dva zakona isplata će se vršiti u skladu s raspoloživim sredstvima, a osnovica će se usklađivati s kretanjem inflacije u FBiH iz prethodne godine.

Vlada jučer nije prihvatila prijedlog Kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH da se umjesto Prijedloga zakona o prestanku važenja Zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica donesu izmjene i dopune tog zakona.

Ocjenjujući da je ovaj prijedlog suprotan Pismu namjere i dokumentima Svjetske banke o politici podrške budžetima, Vlada je ostala kod svog ranijeg prijedloga.