Vanredna sjednica
0

Predstavnički dom FBiH odobrio izmjene boračkih zakona

FENA
Na današnjoj vanrednoj sjednici Predstavničkog doma koja je u osnovi bila posvećena boračkoj problematici izraženoj u formi izmjena seta zakona, poslanici su većinom glasova odobrili novi propis prema kojem će budžetski korisnici iz boračke populacije, ali i svi drugi korisnici federalnog budžeta podlijegati cenzusu kad su u pitanju određene naknade iz budžeta.

Po riječima federalnog premijera Mustafe Mujezinovića, cenzus ne treba da se odnosi na plate već na prihode izvan toga pa i na naknade za članstvo u upravnim i nadzornim odborima, naprimjer.

Cenzus je zapravo odobren kao opći pojam, a kako će on izgledati, na osnovu kojih parametara će biti utvrđivan i od kada primjenjivan, precizirat će posebni jedinstveni zakon o njemu, dogovoreno je.

Izuzetak od pravila u ovom slučaju su dobitnici ratnih priznanja za koje će prihodovni cenzus važiti već do 1. maja 2010., što je već ranije predviđeno i na čemu, kako je objavljivano, insistira Svjetska banka kao na jednom od uvjeta za nastavak započetog finansijskog aranžmana s Federacijom BiH.

Time je nezadovoljan predsjednik Saveza dobitnika ratnih priznanja Dževad Radžo koji je također prisustvovao sjednici i nakon glasanja poslanika izjavio da je Federalna vlada kao predlagač svih ovih propisa napravila raskol među boračkom populacijom.

Radžo je za sutra najavio sjednicu Udruženja na čijem je čelu.

Slijedom odobrenog propisa o općem zakonu koji će se odnositi na cenzus, poslanici su također odobrili izmjene federalnog Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica, a on reguliše prava ratnih vojnih invalida i članova njihovih porodica.

Kad su u pitanju demobilizirani borci, a zakon o njihovim pravima treba da bude ukinit 30. aprila, pripremljen je nacrt novog teksta koji, prema intervenciji poslanika Zijata Mušića, treba da bude donesen do tog datuma da ova populacija ne bi imala nimalo zakonski vakuum.

Ipak, za demobilizirane borce neće više važiti naknade koje će i dalje ali samo do 30. aprila imati nezaposleni među njima, dok će u novom tekstu svima ostati nematerijalna prava iz postojećeg zakona, kako je dogovoreno.

Osim seta boračkih zakona, odobren je također Vladin prijedlog za federalni zakon o budžetima koji nalaže da će plate i naknade uposlenih pa i one izabranih i imenovanih dužnosnika podlijegati procentualno jednakom umanjenju koeficijenata ako situacija u budžetu bude tako nalagala, odnosno ako budžet bude nedovoljno punjen.

U skladu s tim je odobrena i izmjena sadašnjeg Zakona o pravima izabranih i menovanih dužnosnika te njihovih savjetnika.

Sve ove propise, da bi stupili na snagu, treba da odobri Dom naroda čija je sjednica najavljena za sutra u Sarajevu.

Prema izjavi ministra finansija Vjekoslava Bevande, da ih danas nije odobrio Predstavnički dom, propao bi određeni aranžman sa Svjetskom bankom a bio bi ugrožen i onaj s Međunarodnim monetarnim fondom.

Bevanda se nada da će propise sutra odobriti i Dom naroda.