Ocjena opozicije
175

SDA: Mandat Vlade USK pojeli neznanje i nepotizam

B. R.
Predstavnici SDA USK (Foto: SDA)
Predstavnici SDA USK (Foto: SDA)
Iz SDA Unsko-sanskog kantona poručili su aktuelnoj vladi da su joj mandat "pojeli neznanje i nepotizam". Ocijenili su da kantonalnom vladom ne upravlja skupština koju su birali građani, nego, kako su naveli, kabinet načelnika Cazina Nermina Ogreševića (NES).

Tvrde da je kantonalnim zastupnicima onemogućeno da se bave problemima građana, a za SDA je to pokazatelj da se kantonalna vlast ne planira baviti problemima.

"Potpuno je jasno i da se iza reduciranja i stroge kontrole dnevnog reda skupštinskih zasjedanja krije strah vlasti predvođene SDP-om i NES-om od analize njihovog djelovanja u protekle četiri godine. Primjeri nepotizma, neprovođenja konkretnih aktivnosti na izgradnji Doma zdravlja u Bihaću i generiranje problema u zdravstvu, zaustavljanja provjere diploma, opstrukcije formiranja Ureda za borbu protiv korupcije, prevare imaoca pravosnažnih sudskih presuda, sprečavanje imenovanja pravobranioca, nepostojanja sekretara vlade, nedostatka rezultata revolucionarno najavljivanog Zakona o javno-privatnom partnerstvu, držanja Univerziteta u Bihaću bez upravljačke strukture skoro pola mandata, izbjegavanja rasprave na temu utroška budžeta, manipulacija u vezi sa izgradnjom Administrativnog centra kantona i usvajanjem esencijalne liste lijekova na najbolji način objašnjavaju zbog čega vladajuća struktura bježi od argumentirane rasprave o svom radu", ukazali su.

Ocijenili su da vlast u USK, kako su saopćili, pribjegava populizmu i patetici strahujući od odgovornosti za najgori mandat u historiji ovog kantona.

Pozvali su predsjedavajućeg Skupštine USK Razima Halkića (SDP) da omogući raspravu o svim aktuelnim temama i materijalima predviđenih programom rada skupštine, a vladu da pristupi izradi rebalansa budžeta za koji smatraju da se njime treba osigurati povećanje socijalnih naknada zbog, kako su istakli, teške ekonomske krize.

Poručili su da se to prije svega odnosi na izjednačavanje prava porodilja u ovom kantonu sa tom kategorijom u Sarajevskom i Tuzlanskom kantonu, što će biti moguće uz, kako su saopćili iz SDA, višemilionska sredstva Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, koja će i ove godine biti uplaćena u kantonalni budžet.

Facebook