Napredak ili ne
26

Radnici za Prvi maj nemaju šta da slave, ali se obilježavati mora

I. Sa.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
U svijetu, Prvi maj se obilježava u znak sjećanja na dan kada su radnici u Chicagu štrajkom i protestima počeli da se bore za osmosatno radno vrijeme. U Bosni i Hercegovini - predstavnici sindikata poručuju da nema šta da se slavi, ali da se obilježavati mora.

Merhisa Beširović, predsjednica Sindikata trgovine BiH kaže da je sektor trgovine u fokusu u posljednje vrijeme, ali da je to rezultata saradnje trgovaca i medija.

"Nivo plaća raste u ovom sektoru i to je posljedica turbulencije na tržištu, kao i masovan odlazak radnika. To diktira i veće plate te bolje uvjete rada", kaže Beširović.

Kako kaže, najteže je promijeniti svijest jer ne postoji zakonski mehanizam koji bi prisilio poslodavce da zatvore radnje na praznike, a samoinicijativno i nedjeljom. Neke radnje će i danas raditi.

"Nemamo šta slaviti, ali obilježavati moramo jer kada ćemo, ako ne Prvi maj?", upitala je ona.

Kaže da je poražavajuće da se ne organizuju masovna okupljanja sindikata i radnika.

"Progres ne vidimo. Mijenja se percepcija javnosti, svijest, ali ne kao rezultat sistemskih rješenja već pritiska javnosti", dodaje Beširović.

Radnici na čekanju, prava se ne znaju

Zinaida Lapo, pravna savjetnica neprofitne organizacije "Vaša prava BiH", kaže za Klix.ba da radnici većinom nisu upoznati sa svojim pravima.

Javljaju im se zbog nezakonitih otkaza, neisplaćenih plata, doprinosa, te zaštite od mobinga.

Posebni slučajevi su oni koji su imali status "radnika na čekanju".

"Odnosi se na osobe kojima je prestao radni odnos u vrijeme agresije", navodi Lapo.

Tačnije, zbog agresije su prestajali radni odnosi te je regulisano zakonom da radnici mogu, u roku od tri mjeseca, podnijeti zahtjev da se vrate na posao ili da se isplati otpremnina.

Ovakvi postupci i dalje traju pred sudovima u cijeloj BiH.