{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDA i Stranka za BiH dogovorile partnerstvo u Federaciji BiH

28.7.2015. u 15:43
77
191
SDA i Stranka za BiH dogovorile partnerstvo u Federaciji BiH
77
SDA i Stranka za BiH dogovorile partnerstvo u Federaciji BiH
Bakir Izetbegović i Amer Jerlagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U Sarajevu je danas održan sastanak Stranke demokratske akcije i Stranke za BiH, a dogovorena je nova koalicija u Federaciji BiH.
"Stranka za Bosnu i Hercegovinu i Stranka demokratske akcije postigle su okvirni dogovor o budućem zajedničkom djelovanju u parlamentima. Nikakva kadrovska rješenja nisu dogovorena", rekao je za Klix.ba Asim Sarajlić, potpredsjednik SDA.

Delegacije dviju stranaka su i prije današnjeg imale već dva sastanka te su danas riješena sva sporna pitanja vezana za buduće djelovanje.

"Dogovorili smo sporazum o zajedničkom djelovanju, sada ostaje da dva generalna sekretara stranaka utanače dogovoreno i stave to na papir. Danas je sjednica Predsjedništva SDA i predsjednik Bakir Izetbegović će biti ovlašten da potpiše taj papir sa Amerom Jerlagićem, predsjednikom SBiH", rekao je Sarajlić.

Sporazum između dvije stranke je načelnog karaktera i podrazumijeva da se SDA i SBiH obavezuju da će implementirati reforme u BiH, da će zakone koji su dio Reformske agende i onoga što podrazumijeva reformski put BiH zajedno podržavati kroz vlade, Vijeće ministara BiH i parlamente.

"Nisu dogovorena nikava kadrovska rješenja i križaljke. SBiH će davati punu podršku reformskim procesima i rješenjima koje je Vlada premijera Fadila Novalića stavila u parlamentarnu proceduru", rekao je Sarajlić.

Nakon što je Demokratska fronta najavila da izlazi iz parlamentarne većine u Federaciji, SDA i HDZ nastoje pronaći nove partnere kako bi vlast funkcionirala i kako bi se sproveli reformski procesi u BiH. Iz SDA poručuju da nastoje osigurati i više zastupnika nego je potrebno za većinu u Federalnom parlamentu.

"Sa Strankom za BiH smo dogovorili sve principe buduće saradnje. Bili smo fokusirani na ekonomsku agendu, razvoj privrede i smirivanje političke situacije kako bi općepolitički ambijent bio prihvatljiv za one koji žele graditi budućnost u BiH. Ovo je posljednji momenat da se krene u reformske procese kako BiH ne bi doživjela sudbinu pojedinih evropskih zemalja. Stranka za BiH će podržati predloženo rješenje Vlade o zakonu o radu, oni žele učestvovati u vlasti", rekao je za Klix.ba Amir Zukić, sekretar SDA.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: