BiH
10

Nastavak pregovora: SBiH i SDA u utorak nastavljaju koalicione pregovore

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Sastanak delegacija Stranke za BiH (SBiH) i Stranke demokratske akcije (SDA) u vezi s formiranjem nove koalicije u Federaciji BiH zakazan je za utorak.

Kako nam je potvrđeno, Stranka za BiH uputila je zvanični poziv Stranki demokratske akcije za održavanje sastanka. Sastanak će biti održan u utorak u prostorijama Stranke za BiH.

Federaciju BiH proteklih mjeseci potresaju konstantne političke krize koje su rezultat apstraktne strukture izvršne vlasti u kojoj troje ministara iz Demokratske fronte ne dolazi na sjednice Vlade Federacije BiH. S druge strane, premijer Federacije BiH Fadil Novalić tvrdi da ovaj organ izvršne vlasti funkcioniše bez ikakvih poteškoća.

Da problem bude veći, premijer Federacije BiH izgubio je podršku u Parlamentu Federacije BiH tako da je diskutabilno da li će Federalni Parlament podržati zakone koje bude predlagala Vlada FBiH.

Iz Stranke za BiH ističu kako su spremni za saradnju sa SDA i Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH (HDZ BiH) kako bi se ubrzao proces evropskih integracija BiH.

Predsjednik SBiH Amer Jerlagić kazao je kako će u koaliciju sa SDA i HDZ BiH ući tek nakon što se postigne sporazum kojim će se uvažavati principi i zajedničko djelovanje na jačanju države BiH.