BiH
122

SBiH nastavlja pregovore sa SDA u Federaciji BiH

Piše: Er. M.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Na današnjoj press konferenciji Stranke za BiH (SBiH) održanoj u Sarajevu, za ponedjeljak je najavljen sastanak delegacija SBiH i Stranke demokratske akcije (SDA) u vezi s formiranjem nove koalicije u Federaciji BiH koju proteklih mjeseci potresaju konstantne političke krize.

Generalni sekretar SBiH Salem Halilović kazao je na konferenciji za medije da je na sjednici predsjedništva izraženo žaljenje zbog krize u Federaciji BiH.

"Prilikom formiranja vlasti moglo se vidjeti da je ta vlast kratkog daha i da odnosi između partnera nisu bili istiniti, odnosno da se nisu dogovorili oko ključnih problema koje treba rješavati u FBiH", rekao je Halilović.

Dodao je da je SBiH počeo pregovore sa Strankom demokratske akcije kako bi ubrzao proces evropskih integracija BiH.

"Odnosi između SBiH i SDA su u zadnjih nekoliko godina mnogo narušeni posebno kada se radi o odnosima u kantonima. To je i otežavajuća okolnost u ovim pregovorima, međutim mi ćemo uputiti poziv SDA da u ponedjeljak radne grupe nastave razgovore oko mogućeg koaliranja na nivou FBiH", kazao je Halilović.

Iz SBiH ističu da je predsjedništvo stranke već pripremilo određene dokumente i stavove koje će poslati SDA, a koji su ozbiljni zahtjevi ove stranke.

"Nastavljamo pregovore, ali moramo popeglati neke odnose. Klub SBiH će u potpunosti podržati koalicioni dogovor koje podrže organi SBiH", dodao je Halilović.

Predsjednik SBiH Amer Jerlagić kazao je da su oni prije nešto više od mjesec dana dobili poziv od Dragana Čovića, predsjednika HDZ BiH, da uđu u koaliciju sa HDZ BiH i SDA u Federaciji BiH.

"Rekao sam da smo za dijalog i da smo spremni ući u izazove. Postoji odgovornost prema građanima, zato smo spremni razgovarati", kazao je Jerlagić.

Dodao je da sa SDA žele sporazum koji će uvažavati principe i zajedničko djelovanje na jačanju države BiH.

"Želimo da sporazumom definišemo rješenje svih otvorenih pitanja koje imamo sa SDA i da zajednički pokušamo napraviti fond za razvoj BiH. Bez MMF-a to je jedino rješenje da strani kapital dođe u BiH i da se 52 milijarde maraka kolaterala stavi u funkciju BiH. Potrebna je samo politička volja da se takav dokument donese na državnom nivou. To nije jedini uslov, ali je jedan od bitnijih", istakao je Jerlagić.

Jerlagić je kazao da će SBiH tek nakon što novi Zakon o radu dođe u parlamentarnu proceduru i prođe javne rasprave donijeti konačan stav u vezi s tim.