BiH
25

Pregovori između SDA i Stranke za BiH: Nova parlamentarna većina moguća već u augustu?

Piše: E. F.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon današnjeg sastanka i usaglašavanja stavova između predstavnika političkih partija SDA i Stranke za BiH, zvanično formiranje nove parlamentarne većine na federalnom nivou vlasti može se očekivati već u narednom mjesecu.

Kazali su ovo nakon današnjeg sastanka Asim Sarajlić iz SDA, ali i Besim Imamović, potpredsjednik Stranke za BiH, istaknuvši kako su stavovi dvije političke partije usaglašeni i okupljeni oko zajedničkih interesa Bosne i Hercegovine.

Današnji sastanak predvodio je Asim Sarajlić sa Amirom Zukićem, sekretarom SDA, dok su u pratnji Imamovića bili Muhidin Alić i Salem Halilović, generalni sekretar Stranke za BiH.

"Razmijenili smo mišljenje i stavove o radu Vlade, Vijeća ministara BiH i parlamenata na svim nivoima. Mi možemo biti i ne moramo u koaliciji, ali smo uvijek na istom fonu očuvanja BiH. Nadam se da će ovaj sastanak dovesti do tješnje saradnje i novog sporazuma o saradnji. Očekujemo da se to desi u skorije vrijeme jer na teška pitanja i budućnost zemlje ove dvije narodne stranke imaju gotovo identičan pogled", kazao je Sarajlić.

Istakao je da je stranka SDA pod težinom reformi odgovorna stranka.

"Mi razgovaramo i s HDZ-om i s manjim strankama koje trebaju da podrže reformski put BiH i svi su se obavezali da će podržati reformski put zemlje", kazao je Sarajlić ističući kako je, kada je u pitanju federalni nivo vlasti, veoma moguće brzo formiranje nove parlamentarne većine.

Besim Imamović, potpredsjednik Stranke za BiH, istakao je kako se očekuje potpisivanje sporazuma i saradnja u veoma bliskom periodu.

"Usaglasili smo stavove u vezi s onim teškim stvarima kao što su na koji način osigurati nedostajuća sredstva, aktuelna pitanja energetskog sektora i drugo jer smo u toj priči mi imali svoje logike koje su se pokazale kao ispravne", kazao je Imamović.

Muhidin Alić, također jedan od predstavnika Stranke za BiH, kazao je kako ova duboka kriza ovu stranku nije mogla ostaviti po strani.

"Mi želimo dati šansu strankama koje su pobijedile na izborima da još jednom pokušaju stvoriti stabilnu politiku kako bi se mogli posvetiti ekonomiji, ulasku u EU, borbi protiv korupcije", kazao je on.