BiH
0

SDA i SDP žele Rezoluciju o osudi davanja naziva institucijama po imenima ratnih zločinaca

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Klubovi poslanika Stranke demokratske akcije i Socijaldemokratske partije danas su na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH tražili od međunarodne zajednice i OHR-a da se suprotstave kršenjima temeljnih vrijednosti civilnog svijeta zbog sramnog poteza vlasti u RS-u, kojim je studentski dom na Palama dobio naziv "Radovan Karadžić“.

Iz tog razloga u dnevni red sjednice uvrštena je Rezolucija o osudi davanja naziva javnim institucijama u BiH po imenima optuženih ili osuđenih ratnih zločinaca.

"Predlažem da Predstavnički dom od visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka zahtijeva da u skladu sa svojim ovlaštenjima i misijom odmah donese odluku o ukidanju naziva 'Radovan Karadžić' studentskom domu na Palama i da udalji iz političkog života predsjednika RS-a Milorada Dodika", kazao je poslanik Kluba SDA Safet Kešo.

Naglasio je da se "Dodik narugao istini i budućnosti BiH, te je do poniženja obesmislio sve napore međunarodne zajednice na normalizaciji stanja u BiH“.

Klub poslanika SDP-a istakao je da međunarodna zajednica i OHR imaju obavezu i mandate da konačno počnu sa sankioniranjem ovakvog ponašanja, kojim se vrijeđaju žrtve genocida i ratnih zločina u BiH

"Pozivamo studente i građanstvo u RS-u da se odupru nacionalističkoj propagandi. Takvi politički potezi podrivaju duh mira i pomirenja koji su neophodni za napredak BiH", rekao je poslanik Kluba SDP-a Damir Mašić.

Predstavnički dom usvojio je Inicijativu za izjednačavanje porodiljskih naknada, koju je podnio Klub parlamentarki s ciljem da u svim kantonima budu ista prava porodilja.

Podržana je i Inicijativa predsjednika Kluba poslanika Demokratske fronte Dženana Đonlagića, koji je predložio da Porezna uprava svaka tri mjeseca podnese i objavi u novinama spisak svih dužnika po neuplaćenim porezima i doprinosima.

Poslanici su utvrdili dnevni red sjednice, u koji je uvršten i Nacrt zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima (CHF) u konvertibilne marke (KM) imajući u vidu činjenicu da je više od 6.000 građana Federacije BiH opterećeno kreditnim zaduženjem koje je obračunato u CHF valuti.

Potreba donošenja zakona se vidi i u značajnom broju presuda u korist korisnika kredita, koji su tužili banku po osnovu naplate ovih kredita.