BiH
38

SDA i SDP se međusobno optužuju zbog Akademije u Mostaru

Piše: E. Gorinjac
Vlada HNK
Vlada HNK
Osnivanje Akademije za znanost i umjetnost pri Sveučilištu u Mostaru, na šta je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) jučer dala saglasnost, je praktično bio dogovor stranaka u tom kantonu.

No, prašina koja se podigla nakon osnivanja Akademije još uvijek se nije slegla, a stranke SDA i SDP se međusobno optužuju.

Inače, za ovu odluku je jučer glasalo devet ministra u Vladi, među kojima ministri Stranke demokratske akcije (SDA), dok su samo tri ministra Socijaldemokratske partije (SDP) bili protiv.

SDP BiH, odnosno federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić jučer je izjavio za Klix.ba da je ovo i svojevrsni vjetar u leđa trećem entitetu. Izrazio je nadu da će Skupština HNK oboriti ovakvu odluku Vlade. Međutim, kako su otkrili novinari Klix.ba, Skupština o tome uopće neće odlučivati.

Podloga za osnivanje Akademije je bio sam Zakon o Akademiji za znanost i umjetnost koji je prije nekoliko mjeseci usvojila Skupština.

SDA-ov predsjedavajući Skupštine HNK u ostavci Ramiz Jelovac u razgovoru za Klix.ba napominje da su i SDP-ovi zastupnici, također, glasali za taj Zakon i tako su praktično i oni doprinijeli osnivanju Akademije.

SDP-ov ministar u Vladi HNK Amer Zagoričić pojašnjava zbog čega je i ta stranka glasala za Zakon.

"Uvjet za prihvatanje Odluke o preuzimanju osnivačkih prava Vlade HNK nad Univerzitetom 'Džemal Bijedić' u političkim pregovorima je bio da se prihvati i Zakon o Akademiji. Međutim, taj Zakon je Akademiju definirao kao udruženje građana, a ne kao vladinu instituciju, ali mi smo jučer dobili na Vladu odluku da dajemo saglasnost na osnivanje te Akademije. Tamo stoji da je to Akademija Sveučilišta u Mostaru koji je institucija koja se dijelom finansira sa budžeta i grantovski", kaže Zagorčić.

On je izrazio nadu da statut Akademije koji tek treba biti odobren neće dobiti podršku Vlade i Skupštine. Međutim, o njemu se neće odlučivati u Skupštini, pojašnjava za Klix.ba Pero Pavlović, portparol Vlade HNK.

"Statut, niti jučerašnja Odluka Vlade HNK neće ići na Skupštinu. Zakon o Akademiji koji je donesen u šestom mjesecu prošle godine ima član u kojem se navodi da akademije mogu osnovati univerziteti u HNK i na temelju tog člana Senat Sveučilišta u Mostaru je predložio Vladi osnivanje Akademije, a ona je dala saglasnost. Sveučilište će izraditi sada statut Akademije, a potom na sam statut saglasnost daje Vlada HNK. To stoji u članu 21. Zakona", pojašnjava Pavlović.

Sudeći po tome kako se jučer glasalo na Vladi, podršku će dobiti i statut, odnosno osnivanje Akademije je završeno pitanje.