BiH
98

SDA i SDP: Ne želimo ministra koji ne zna šta se dešava u BiH

Anadolija
Asim Sarajlić (Foto: Klix.ba)
Asim Sarajlić (Foto: Klix.ba)
Predsjednik Kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Asim Sarajlić kazao je da "ovdje nema govora ni o kakvom unutarbošnjačkom sukobu" nakon današnje smjene Fahrudina Radončića sa pozicije ministra sigurnosti BiH.

"Zastupnici su dali gotovo dvotrećinsku podršku inicijativi za smjenu ministra Radončića i možda to pokazuje da dolazi neka nova klima u ovoj izbornoj godini i da su možda ovi protesti građana urodili plodom pa ćemo imati neku ozbiljniju političku scenu u BiH u narednom periodu", pojasnio je Sarajlić.

SDA, pojašnjava Sarajlić, sa ovom inicijativom nije uopće imala namjeru da ulazi u sastav Vijeća ministara BiH.

"Mi, jednostavno, želimo da počnemo svi zajedno u BiH drugačije promišljati i rješavati probleme koji tište obične građane“, rekao je Sarajlić.

Govoreći o tome kako će do izbora funkcionisati ministarstvo sigurnosti, Sarajlić kaže da "ne bi bio prvi put da, pogotovo ovo ministarstvo, doživi izborni kraj mandata bez ministra na čelu“.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome ko će zastupati interese Bošnjaka umjesto Radončića, Sarajlić je kazao da Vijeće ministara BiH nije tu da štiti vitalne interese naroda.

„Mislim da su i ovi događaji u proteklih mjesec dana mnoge ponukali da dobro razmisle kuda sve ovo skupa ide i šta se može desiti. Mislim da je ovo početak novog političkog ambijenta u BiH“, ocijenio je Sarajlić.

Da bi odluka o Radončićevoj smjeni bila pravosnažna, mora je potvrditi i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

"Dom naroda ima svoj metod rada. Ova tačka će doći na dnevni red, vidjećemo kako će se oni očitovati, ali vrlo je jasno i Radončiću da je danas više od dvije trećine ovog parlamenta, građanskog parlamenta, glasalo za njegovu smjenu“, dodao je Sarajlić.

Poslanik SDP-a u Predstavničkom domu PS BiH Mirsad Mešić kazao je da je BiH podržala smjenu iz dvije grupe razloga, moralnih i faktičko-formalnih.

"Moralni razlozi su ti da u čitavom svijetu ne postoji slučaj da bi ministar sigurnosti preživio paljenje zgrade Predsjedništva. Dakle, mi ne želimo da ministar sigurnosti bude neko ko nema pojma šta se dešava u BiH", kazao je Mešić.

Dodaje da će u svakom slučaju, Ministarstvo sigurnosti BiH, poslije odluke Doma naroda, funkcionirati na čelu sa zamjenikom ministra, dok ne bude imenovan novi ministar.