BiH
871

SDA traži smjenu Fahrudina Radončića i smanjenje plaća zastupnicima

Piše: E. G.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Zastupnici Stranke demokratske akcije u Parlamentarnoj skupštini BiH danas su saopćili da će tražiti smjenu ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića, kao i smanjenje plaća parlamentarcima.

Oni su na konferenciji za medije kazali da smatraju opravdanim iskazivanje nezadovoljstva građana BiH, izazvanim teškom ekonomskom situacijom građana i nepravdom, ali da osuđuju nasilje.

Pozvali su da Administrativna komisija Parlamenta BiH odmah smanji plaće, kao i privilegije zastupnika i delegata u Paralmentarnoj skupštini. Klub SDA poziva i Komisiju za odbranu i sigurnost da analizira sigurnosnu situaciju i ponašanje agencija za provođenje zakona u događajima vezanim za uništavanje imovine u protestima te da traži mjere odgovornosti.

U Klubu SDA kažu kako će danas podnijeti inicijativu za smjenu ministra Radončića i da za to postoje opravdani razlozi.

"Ministar nije radio u skladu sa svojom nadležnošću"

"U događajima od 7. februara povrijeđen je veliki broj osoba tokom protesta te su oštećene brojne institucije BiH. Među povrijeđenima su i policajci. Zapaljena je državna zastava, a znatno je oštećen i Arhiv BiH", navodi se, između ostalog, u obrazloženju za smjenu ministra sigurnosti.

U ovoj stranci su mišljenja da je sigurnosna situacija bila znatno narušena i da Radončić samo zbog te činjenice treba iz moralnih razloga podnijeti ostavku. Navode i to da Radončić nije poduzeo ono što je bilo u njegovoj nadležnosti kako bi građani i objekti bili zaštićeni.

Kada je u pitanju eventualna podrška drugih stranaka za smjenu Radončića, zastupnik Šemsudin Mehmedović je kazao da to tek treba vidjeti, odnosno da nemaju informaciju ko će, a ko ne podržati smjenu.

"Mi smo postupili potpuno identično kao što su ranije i zastupnici SNSD-a kada su smjenjivali ministra Mirka Šarovića i ostale, u skladu sa Poslovnikom Zastupničkog doma. Inicijativa za smjenu ne ide na ruke predsjedavaćem Vijeća ministara, već na ruke predsjedavajućem Zastupničkog doma", rekao je Mehmedović.

On je dodao i to da SDA ne smatra da se policija trebala sukobljavati sa građanima, ali da je nije trebalo ni "ostaviti da se bilo ko iživljava na njima, jer su i ovi živi ljudi i građani BiH".

Na pitanje koliko se SDA smatra odgovornom za situaciju u kakvoj građani BiH žive, Mehmedović je kazao da snose svoj dio odgovornosti ako se gleda 20 godina unazad, ali i da su građani bili zadovoljniji kada je ta stranka imala ključnu ulogu u vlasti.

Kada je u pitanju ponašanje premijera KS Suada Zeljkovića koji je, između ostalog, psovao novinarki Hayata, u SDA smatraju da su dobro reagovali tražeći od njega da ide s te funkcije. "Moraju otići svi oni za koje su građani tražili da idu", rekao je Mehmedović.

SDA također podržava vanredne izbore, a na konstataciju da su iz SNSD-a poručili da to neće podržati, Mehmedović je rekao da je to samo jedna od stranaka u Parlamentu.

Bez informacija iz OSA-e

Šefik Džafarović je kazao da je u nedjelju podnio zahtjev da se održi sjednica Komisije za odbranu i sigurnost PS BiH, ali da nije dobio odgovor od predsjedavajuće Dušanke Majkić. On smatra da je neophodno događaje iz proteklih dana razmotriti na sjednici Komisije.

Amir Fazlić, predsjedavajući Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agancije (OSA) BiH je novinarima kazao da nije raspolagao bilo kavim informacijama koje mu je dostavila OSA, a koje bi ukazivale na ovakve događaje.

"Prvi dan je nemoguće bilo organizirati rad Komisije, ali pokušavamo. Da li je OSA imala informacije ili ne to treba da utvrdimo", rekao je on i dodao da ne može govoriti o radu i izjavama čelnika drugih agencija.

Potpuno je apsurdno i to da članovi Komisije nisu mogli stupiti u kontakt sa direktorom OSA-e Almirom Džuvom u proteklim danima. "Vjerovatno je bio zauzet operativnim radom, pa se nije javljao", kazao je Fazlić.

Istaknuta je i potreba uspostavljanja boljeg mehanizma koordinacije među policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH.

Džaferović smatra da nema bojazni za sigurnost zastupnika, kaže da je svaki dan u zgradi Parlamenta te da smatra da je ambijent normalan za rad.

Inače, inicijativu za smjenu Radončića ne smatraju politiziranjem, ali su kazali da ne znaju trenutno odgovor ni na pitanje da li bi ponovo bili spremni uzeti učešće u Vijeću ministara.