BiH
0

U toku rasprava o smjeni Radončića, SDP i SDA će zajedno podržati odlazak ministra sigurnosti

Piše: Am Dž.
Fahrudin Radončić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Fahrudin Radončić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine u toku je razmatranje Inicijative za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH, odnosno smjenu ministra sigurnosti BiH, Fahrudina Radončića.

Predlagači su bili poslanici Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) koji smatraju da Radončić nije preduzeo ono što je bilo u njegovoj nadležnosti da bi građani i objekti bili zaštićeni prilikom demonstracija u Federaciji BiH 7. februara.

Kao što je i očekivano, Klub Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića nije prihvatio obrazloženje. Poslanik Adnan Bašić je istakao da je ovom "inicijativom predizborna kampanja uveliko počela u BiH, te da tenziju rastu svakim danom". Istakao je da ministar Radončić ne zaslužuje smjenu, jer nije bio uključen u sistem zapovjedne odgovornosti.

Asim Sarajlić iz Kluba SDA je istakao da se nada da će danas biti utvrđen prijedlog odluke o smjeni Radončića. Podsjetio je na Zakon o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) u kojem stoji da direktor ove agencije odgovara za svoj rad ministru sigurnosti, što po njegovom mišljenju, jasno utvrđuje odgovornost ministra Radončića.

Mirsad Đugum (SBB) je odbacio ove tvrdnje istakavši da je dan prije protesta na federalnom nivou oformljen Krizni štab, o čemu ministar Radončić uopće nije bio obaviješten. Napomenuo je da je nadlženost za javni red i mir strogo na nivou entiteta.

Mirsad Mešić iz Kluba Socijaldemokratske partije (SDP) potvrdio je da će Klub SDP-a podržati smjenu Radončića. Božo Ljubić iz HDZ 1990 rekao je da neće podržati smjenu ministra sigurnosti.

Mate Franjičević (HDZ) kazao je da Klub poslanika HDZ-a neće podržati smjenu ministra Radončića, jer bi ta smjena dodatno destabilizirala ionako nestabilne ekonomske i političke prilike u zemlji.

Poslanik Milorad Živković (SNSD) je pozvao poslanike iz Federacije BiH da se dogovore, istakavaši da će poslanici iz RS-a podržati dogovor unutar bošnjačkog korpusa. Napomenuo je da je Radončić, nakon Tarika Sadovića i Sadika Ahmetovića, treći ministar sigurnosti iz reda Bošnjaka o čijoj se smjeni raspravlja u Parlamentu BiH.

Živković je dodao da je predizborni period u Federaciji BiH već počeo, te da se Zlatko Lagumdžija, Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić bore za što bolju predizbornu poziciju.

Poslanicima se obratio i ministar Radončić koji je rekao da "političko prepucavanje poslanika smatra osobnim komplimentom". Istakao je da su njegovu smjenu inicirale one stranke od kojih građani traže da odu s vlasti, te da njegova smjena neće riješiti osnovne probleme građana. Podvukao je da na državnom nivou na dan protesta nije mogao biti formiran krizni štab, jer je to u isključivoj nadležnosti entiteta.

On je pitao da li se oko zgrade Predsjedništva BiH mogla staviti ograda.

"Da se takva pojava dogodila u MUP-u RS da li bismo se skrivali i stavljali glavu u pijesak ili bismo to znali da politički predizborno poentiramo", rekao je Radončić.